European Media Partner

Natuursteentrend onverminderd populair in 2020

De marmerrevival en betonlookrage zullen ook in 2020 nog volop te bewonderen zijn in onze interieurs. Belangrijk hierin is of je voor echt natuursteen gaat of kiest voor een van de ‘niet van echt te onderscheiden’ natuursteenlooks.


De huidige consument is veeleisend, niet alleen de producteigenschappen zijn belangrijk, maar is er tevens aandacht voor duurzaamheid, innovaties en trends. Dat signaleert Hendrik Willems, zakelijk directeur voor Nederland en Polen van Cosentino, een Spaanse multinational in (natuur)steen. Natuursteen waaronder graniet en marmer, maar ook industrieel vervaardigd steen als kwartscomposiet en zogenaamd ultracompacte materiaal wordt gebruikt voor keuken- en badkamerbladen, vloeren, binnenwanden, buitengevels, terrassen en zelfs zwembaden, maar belangrijker zijn misschien wel de specifieke kwaliteiten van het aanbod. Is er bij natuursteen sprake van een zekere kwetsbaarheid, bij zogenaamd ‘man-made-stone’ is de techniek dusdanig vergevorderd dat materialen beter zijn beschermd tegen krassen, vlekken en zuren. “Zo maken een aantal merken gebruik van een waterafstotende technologie, waardoor het schoonmaken van het materiaal nog gemakkelijker wordt. Ook hebben wij materialen met hittebestendige oplossingen, waardoor hete potten en pannen probleemloos op het blad geplaatst kunnen worden”, legt Hendrik Willems uit.


“Als je trendsettend wilt zijn in de markt moet je beschikken over een groot en rijk kleurenassortiment. Ook hebben wij trendwatchers in dienst die ons op de hoogte houden”, vertelt Hendrik Willems. Dat is absoluut belangrijk, want een blad moet altijd ergens bij passen, of het nu de keukenkastjes, het sanitair of de gordijnen zijn. In de betere keukenspeciaalzaken worden consumenten uitstekend geadviseerd over de materiaaleigenschappen en kleurstyling. Bovendien zijn er van onze merken kleurstalen verkrijgbaar die consumenten helpen bij het kiezen van een materiaal. Door een totaalpakket aan te bieden kan een consument een weloverwogen keuze maken.” 


Waar moet je als consument op letten bij het kiezen van bijvoorbeeld een aanrechtblad? “Bepaal eerst wat voor jou belangrijk is, wil je echt natuursteen dan moet je rekening houden met het onderhouds- en designaspect, je kiest dan wel voor een uniek stukje natuur. Wil je meer zekerheid over het patroon van jouw blad, en hecht je veel waarde aan onderhoudsgemak dan zijn industrieel gemaakte steenproducten als kwartscomposiet en ultracompacte materialen meer geschikt. Laat je in ieder geval goed informeren over de producteigenschappen”. Willems ziet zijn bedrijf dan ook niet enkel als steenleverancier, maar positioneert zichzelf veel eerder als kennispartner op het gebied van steen. “Online vind je veel inspiratie voor onder andere keukens en badkamers, maar het materiaal moet je ook kunnen voelen en live beleven.”

Feit

De keuken wordt door velen gezien als het hart van de woning, terwijl een recente studie van laat zien dat de ruimte tevens sterk evalueert. De keuken is tegenwoordig meer dan een ruimte met aanrecht en kookeiland, de keuken laat zich zien als impactvolle, multifunctionele hub, met verbeteringen in technologie, ontwerp en materialen die welzijn en duurzaamheid bevorderen, aldus de Global Kitchen Study 2019 van Cosentino.

Delen

Journalist

Related articles