European Media Partner

Natuurlijke ontstekingsremmers bij gewrichtsproblemen?

Bij de aandoening artrose vindt een geleidelijke degeneratie van het kraakbeen in gewrichten plaats. Kraakbeen is de natuurlijke glijlaag van gewrichten en als deze laag kapot gaat krijg je gewrichtsproblemen.

Ongeveer anderhalf miljoen mensen in Nederland ervaart serieuze problemen door artrose. Artrose is een natuurlijke verouderingsziekte maar kan al op jongere leeftijd zich manifesteren. Zeker voor de jongere patiënt leidt dit tot problemen in het dagelijkse leven, onder andere bij het werk en het sociale leven. Artrose is geen erfelijke ziekte maar de aanleg om artrose te krijgen is wel erfelijk bepaald. Daarnaast vrouwen hebben een verhoogde kans om artrose te krijgen.  


Oorzaken

Bij de jongere patiënten speelt vaak een doorgemaakt sportblessure een belangrijke rol vertelt Jan Ide de Jong, orthopedisch chirurg. “Dit is een serieuze oorzaak met gevolg, die naar mijn mening te weinig wordt belicht. Daarnaast is overgewicht een stimulerende factor bij het ontstaan van artrose. Kraakbeen wordt belast wanneer we gaan bewegen. Als iemand dan bijvoorbeeld veertig kilo zwaarder is dan hij of zij zou moeten zijn, worden de gewrichten evident overbelast.” 


Verandering levensstijl  

Gelukkig zijn er manieren om artrose aan te pakken, maar die beginnen niet met een operatie, gaat Jan Ide verder. “De aanpak van artrose begint bij de patiënt zelf door middel van lifestyle aanpassingen: anders gaan eten en meer, maar gedoseerd bewegen. De basis van de pijn bij artrose wordt echter veroorzaakt door de secundaire ontsteking die ontstaat in het kapsel van het zieke gewricht. Je kunt hiervoor pijnstillers slikken, vooral ontstekingsremmers, maar net als bij alle medicijnen hebben ook deze pijnstillers bijwerkingen.”


Natuurlijke ontstekingsremmers

Er zijn naast chemische ontstekingsremmers ook natuurlijke onstekingsremmers die als voordeel hebben dat ze geen of nauwelijks bijwerkingen laten zien. “Je hebt dus wel de voordelen, maar niet de nadelen”, aldus Jan Ide. “Dat klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar steeds meer onderzoek wijst uit dat natuurlijke ontstekingsremmers redelijk effectief zijn bij artroseklachten en voor hun chemische tegenhangers niet onderdoen.” De twee beste voorbeelden hiervan zijn curcumine en groenlipmossel, waar, voor zover mij bekend, de afgelopen tien jaar geen serieuze bijwerkingen van gemeld zijn, besluit Jan Ide.

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles