European Media Partner

Natuurlijke materialen, balans en rust - de bouwstenen voor het perfecte interieur

“Het ontwerpen van een interieur en het doen van wetenschappelijk onderzoek verschillen eigenlijk minder van elkaar dan je zou denken. Beide beginnen met een probleemstelling en in beide gevallen moet je de vraag doorgronden om vervolgens met de juiste bouwstenen het eindresultaat op te bouwen.”

Eva Lindfors, interieurontwerper en eigenaar van designstudio Matter of Space


Aldus Eva Lindfors, interieurontwerper en eigenaar van designstudio Matter of Space. Sinds 2015 helpt zij met haar studio particulieren met het inrichten van hun droomhuis. Voordat ze Matter of Space oprichtte was ze moleculair bioloog. Een heel andere tak van sport, maar toch zijn er ook overeenkomsten te vinden. “Ik ben heel analytisch ingesteld, dat helpt me het creatieve proces te stroomlijnen.”


Wat doet Matter of Space precies?

“Ik focus vooral op het inrichten van particuliere woningen. Dat kan variëren van kleur- en materiaaladvies tot een volledige verbouwing. Hoe groter het project, hoe leuker ik het vind. Je duikt veel dieper in de materie en leert je klanten echt kennen. Dat is ook wat ik zo leuk vind aan het proces, je doorgrond niet alleen iemands smaak, maar je krijgt ook een inkijkje in hun leven.”


Je hebt een universitaire opleiding in moleculaire biologie, maar hebt toch gekozen voor design. Waarom?

“Klopt ja! Als ik er zelf aan terugdenk was die overstap eigenlijk helemaal niet zo verrassend als je zou denken. Zowel wetenschappelijk onderzoek als interieurdesign zijn hele creatieve processen. Bij beide begin je met een vraagstelling: wat is het probleem? En hoe gaan we dat oplossen? Je moet in beide gevallen de vraag zien te doorgronden en samen te brengen tot een oplossing. Ik merk dat mijn wetenschappelijke achtergrond me ook helpt bij het creatieve proces. Ik ben heel analytisch ingesteld en gestructureerd en dat helpt me om het creatieve proces te stroomlijnen.”


Toch heb je ook een designopleiding gedaan.

“Ja, juist als wetenschapper was ik me ervan bewust dat je niet zomaar die overstap kunt maken. Om geloofwaardig te zijn heb ik daarom ook meerdere opleidingen in de kunst en design gedaan. Het is belangrijk om een stevige basis te hebben. Uiteindelijk leer je door te doen, maar mijn opleiding geeft met ook het vertrouwen om te weten wat ik doe.”


Hoe kom je tot een ontwerp voor je klanten?

“Eigenlijk begint het heel simpel met een gesprek, om hun wensen goed in beeld te brengen. Soms heb je klanten met ogenschijnlijk duidelijke wensen, maar als je dan doorvraagt merk je dat er ook veel aspecten zijn waar iemand nog niet aan gedacht heeft. Je kan bijvoorbeeld een voorkeurskleur of -merk hebben, maar nog niet echt nagedacht hebben over wat je nou belangrijk vindt en hoe je je leven leidt. Want hoe het leven van iemand eruitziet is van grote invloed op de manier waarop ze hun droomhuis ontworpen willen hebben. Wat gebeurt er bijvoorbeeld in het weekend, als iedereen thuis is? Ik besteed daarom ook heel veel tijd en aandacht aan de onderzoeksfase aan het begin. Daarnaast probeer ik ook de ruimte goed te doorgronden. Hoe gaat deze gebruikt worden? Wat is er al aanwezig? Wat voor soort huis is het? Wat voor soort accenten kunnen een toevoeging zijn aan de bestaande eigenschappen van de woning?”


Wat typeert jouw stijl?

“Matter of Space staat echt voor rust en evenwicht. Ik gebruik daarom ook heel gebalanceerde kleurpaletten. Je zult in mijn interieurs niet zo gauw felle kleuren of drukke patronen tegenkomen. Je wilt dat je huis een rustige haven is waar je in thuiskomt en waar je je fijn voelt. Zeker in deze tijd, dat we noodgedwongen veel tijd thuis doorbrengen, is het belangrijk dat je een prikkelarme omgeving hebt waar je tot rust kan komen.”


“Dat betekent echter niet dat de interieurs saai zijn. Ik werk altijd met verschillende texturen om een bepaalde gelaagdheid en spanning te creëren. Dat doe ik vooral met natuurlijke materialen zoals linnen, hout en steen. Ook werk ik veel met planten. Een mens voelt zich toch het lekkerst wanneer die omringd is door natuurlijke materialen.”


“Je hoeft niet per se met een enorm kleurcontrast te werken om tot die spanning te komen, dat kan je ook doen met materiaalverschil. Ook werk ik graag met textielbehang. Dat geeft een bepaalde ‘aaibaarheid’ aan de wand, wat net een ander accent geeft dan wanneer alleen de gordijnen of het kleed van stof zijn.”


Je bent zelf in Finland geboren, komt de Scandinavische stijl ook terug in je interieurs?

“Zeker! Ik ben opgegroeid met Scandinavisch design, het zit in mijn genen. Dat zie je ook terugkomen in de natuurlijke materialen en het evenwichtige. De Scandinavische stijl heeft een soort duidelijkheid. Geen tierelantijntjes en gekke fratsen, maar balans en rust. Ook werk ik veel samen met Scandinavische merken omdat ik het belangrijk vind dat de kwaliteit goed is. Een Fin geeft bijvoorbeeld graag meer geld uit aan een kwaliteitsbank die lang meegaat. Dat probeer ik ook mee te nemen naar mijn klanten.”


Is dat ook de toegevoegde waarde van Matter of Space?

“Ik denk het wel, ja. Door in te zetten op duurzame materialen die lang meegaan kom ik bij een bepaalde doelgroep terecht. Ik werk daardoor vooral met klanten die ook bereid zijn om te investeren in kwaliteitsproducten. Ik wil graag dat ze langdurig plezier hebben van hun interieur en dat hebben mijn klanten ook. Maar ze komen ook weer bij mij terug als ze weer gaan verhuizen. Dat vind ik als ontwerper een groot compliment.”

Feit

Eva Lindfors is een Finse moleculair bioloog en interieurontwerper die al voor een groot deel van haar leven in Nederland woont en werkt. In 2011 besloot ze het roer om te gooien en volgde ze verschillende kunstopleidingen om vervolgens in 2015 haar eigen designbureau, Matter of Space, op te richten. Met Matter of Space helpt Eva haar klanten bij het ontwerpen en inrichten van hun droomwoning.

Delen

Journalist

Related articles