European Media Partner

My way to success... Fabienne Bouland

Elke editie vragen we een Amsterdamse ondernemer het hemd van het lijf. Deze keer spreken we Fabienne Bouland (links), samen met haar zus Pelou (rechts) begon ze CoffeeConcepts.

Waarom ben je voor jezelf begonnen?

“Na mijn eerste baan wilde ik me graag verder ontwikkelen. Toen dacht ik: ga ik nu voor een corporate werken of niet? Maar eigenlijk zit het ondernemen toch wel in ons bloed, onze vader en opa zijn ook ondernemer. Eigenlijk wilde ik als kind altijd al voor mezelf werken, dat was voor mij dan ook de logische keuze. Het zit ook wel echt in mijn karakter, ik ben ontzettend eigenwijs.” 


Hoe kwam je op het idee voor CoffeeConcepts?

“We gingen ’s ochtends altijd samen koffiedrinken. Voor het werk of de studie, met een kater, zelfs als we ziek waren gingen we altijd minstens een kwartiertje koffiedrinken. Dit werd soms een hele dag met elkaar op stap haha. Dat koffiedrinken deden we eigenlijk altijd bij de Koffiesalon. Daar gingen we wat observeren. Zo’n meetingpoint vinden we ontzettend leuk. We zijn tegelijkertijd begonnen met de koffiewinkel en de communicatie/PR. We zagen een heel leuk pandje in Zuid en besloten de sprong gewoon te wagen. Het pandje was hiervoor ook perfect ingedeeld. En daar komt CoffeeConcepts ook vandaan. Omdat we beide bedrijfsvoeringen in eerste instantie onder één dak hadden. Inmiddels is dit allemaal veranderd.”


Wie is je voorbeeld? 

“Fokke de Jong van Suit Supply is wel een groot voorbeeld voor me. Zijn energie is tomeloos en hij heeft in zo’n korte tijd de wereld veroverd. En mijn beste vriendinnetje, Iris van den Ende. Zij heeft een bedrijf in televisie en live entertainment en doet dit fantastisch, al heeft ze wel te maken met vooroordelen omdat haar vader natuurlijk ook een grote naam is in die wereld. Zij heeft echt haar eigen manier en gaat met zoveel energie en passie haar eigen weg.”


Hoe zorg je dat je kalm blijft tijdens de coronacrisis?

“Door contact te houden met horecaondernemers en het nieuws op de voet te volgen. We blijven goed geïnformeerd en luisteren goed naar de regels. Gelukkig hebben we ook een klein buffertje waardoor we niet gelijk omvallen, maar als dit lang gaat duren is het voor elke ondernemer een probleem.”


Ondernemen is vallen en opstaan. Hoe ga je om met de huidige crisis?

“We hebben al onze zaken dichtgegooid. We hebben wel nagedacht over bezorgservices, maar daar draag je een behoorlijk percentage aan af. En als je inkomsten hebt, heb je geen recht op arbeidstijdsverkorting. Dus proberen we nu vooral de kosten laag te houden. En we zijn lekker aan het schoonmaken, klussen, vervangen en verven. Dat doen we ook allemaal zelf om kosten te besparen.”


Waar ben je in deze tijd het meest trots op?

“Ik vind het ontzettend leuk dat als we even in de winkels zijn mensen ook echt naar ons toekomen om te zeggen dat ze ons missen. We weten zeker dat ze allemaal terug gaan komen en dat is heel bijzonder. De steun van onze klanten is echt hartverwarmend.”


Welk deel van je werk is het leukst?

“Het inrichten en creëren van de winkel. En ik ben echt bezig met het opbouwen van het merk.”


Waar wil je nog beter in worden?

“Financiën. Dat heb ik echt onderschat. Het bouwen van het merk, klantenbinding, kwaliteit, dat gaat allemaal prima, maar die financiële hassle… Gelukkig word ik er steeds beter in.”


Wat zou je mensen die voor zichzelf beginnen willen meegeven?

“Zorg dat je je financiën vanaf het begin af aan op orde hebt haha. Dat zei Fokke de Jong ook al eens tegen me: ‘Fab, know your numbers.’ Het ging bij ons eerst wel soepel en toen kwam er een tegenslag. Omdat we de cijfers niet op orde hadden duurde het veel langer om daar weer bovenop te komen.”


Waar zie je je bedrijf over tien jaar?

“Ik ben heel ambitieus, dus ik zie hele mooie scenario’s, maar het is ook heel pittig. Ik denk ook wel eens: is het niet gewoon een keertje goed zo? De toekomst zal het leren.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles