European Media Partner

Milkshake festival: ‘Alles wat nieuw is, brengt weerstand met zich mee’

Niets moet, alles mag tijdens Milkshake. Alhoewel… Wat duurzaamheid betreft heeft dit Amsterdamse festival een aantal strikte maatregelen genomen. 

Their Milkshake brings all the boys to the yard! Die milkshake krijgen de boys (en girls en alle andere genders binnen de queer-community) dan niet in een plastic beker, maar in een hard cup. En daar moeten ze ook een euro statiegeld voor betalen, want die cups moeten wel weer netjes teruggebracht worden naar de bar. Tijdens Milkshake festival wordt de mensheid, diversiteit en vrijheid gevierd, maar dat schiet volgens creatief directeur en initiator Marieke Samallo niet op als we de wereld waarop we dat vieren kapotmaken. “Milkshake staat voor liefde en respect, maar ook voor een betere wereld.”


Weinig plastic, geen vlees

Daarom streven ze ernaar om ieder jaar een stapje verder te gaan op gebied van duurzaamheid. Voor de achtste editie is er inmiddels een lange lijst met maatregelen die worden genomen, waaronder: geen single use plastic, pin-only (dus geen plastic muntjes), biologisch afbreekbaar servies dat binnen 24 uur wordt gecomposteerd, hard cups, Eco-toiletten, bio-Diesel voor aggregaten, een smart power plan voor minimaal elektriciteitsgebruik en grotendeels elektrische auto’s voor het vervoer van de artiesten. De nieuwste maatregel is het verbod op vlees. “Dat doen we sinds de vorige editie. Natuurlijk hebben we daar behoorlijk wat reacties op gekregen, zowel positief als negatief. Gelukkig zijn we brutaal genoeg om het toch door te zetten. We willen mensen echt niet dwingen om vegetariër te worden, maar wel inspireren om eens verder te kijken. We zetten een ontzettend tof festivalweekend neer mét heerlijke food line-up, zonder dat daar een dier voor dood hoeft te gaan. Dat is toch te gek?”

Marieke Samallo

Toekomst

Het liefst zou Samallo het hele festival op zonne-energie laten draaien. “Geen idee of zoiets haalbaar is. Dat soort dingen laat ik over aan de producent; die laat zich daarin adviseren. Ik denk dat we voor nu de meeste haalbare mogelijkheden wel benutten, we hebben het aardig onder controle. Onlangs zag ik op een ander festival draagbare asbakjes. Dat vind ik ook een goed initiatief, maar is meer voor grote festivals inclusief camping. Voor een festival als Milkshake is dat niet echt nodig; ons schoonmaakteam laat het Westerpark altijd weer netjes achter.”


Inspiratie

Naast dat de hele organisatie van Milkshake voor 100% achter hun duurzaamheidsplannen staat, komt de vraag naar meer duurzaamheid ook vanuit de gemeente. “De meeste gemeenten stellen bepaalde eisen, die willen dat je met een duurzaamheidsplan komt.” Ook laat Samallo zich inspireren door andere festivals. “Wij zijn niet het eerste meatless festival. Binnen de festivalindustrie raak je vrij snel geïnspireerd door elkaar, dat vind ik mooi als het gaat om dit soort dingen. Het zou leuk zijn als andere festivals zich weer laten inspireren door onze initiatieven.”


Acceptatie

Staan de Milkshake bezoekers ook achter die duurzame initiatieven? “Milkshake is een festival dat gaat over acceptatie, van alles en iedereen. Mensen kunnen hier hun identiteit vieren, vooral als die niet helemaal past binnen de kaders van de maatschappij. Acceptatie van wat wij doen als organisatie hoort daar ook bij. Alles dat nieuw is, brengt weerstand met zich mee. Maar omdat onze doelgroep net wat ouder is dan de gemiddelde festivalganger en vrij trendsettend is, zijn ze over het algemeen erg open minded ten opzichte van wat wij doen.”


Delen

Journalist

Nadine Fischer

Related articles