European Media Partner

‘Met kerst neemt iedereen zelf wat mee’

De feestdagen zijn in aantocht en dat betekent voor velen weer een struggle, want wat gaat er gekookt worden voor het kerstdiner en door wie?

“Vroeger stond ikzelf nog het kerstdiner voor de hele familie te maken, want dat vond ik ook veel te leuk om zelf te doen. Tegenwoordig maak ik nog maar één à twee gerechten en draagt de rest van de familie ook echt zijn of haar steentje bij”, vertelt Freek van Noortwijk, chef-kok en mede-eigenaar The Breda Group. Zo maakt mijn broertje super lekkere soepen, zijn vrouw is in charge van de kazen en mijn moeder maakt het dessert.”


Geen cadeaus

Het belangrijkste is dat we samen zijn. “Mijn familie woont niet om de hoek dus echt even quality time met hen doorbrengen en niet urenlang in de keuken hoeven te staan, maar gewoon genieten van elkaar is het belangrijkste. Het draait voor mij niet meer om het perfecte kerstdiner op tafel. Daarnaast wordt er met kerst altijd veel aandacht besteed aan cadeaus. Daar zijn wij inmiddels mee gestopt. Vroeger deden we dit wel en was mijn moeder al weken van te voren met de cadeaus bezig. Maar vaak had ik het idee dat we met cadeaus alleen maar meer ‘rommel’ aan elkaar aan het geven waren. Een mooie fles wijn of olijfolie is ook een prachtig cadeau waar iemand daadwerkelijk iets aan heeft.”


Lockdowns

Ook dit jaar heeft de horeca rond de kerst weer te maken met restricties. Freek: “En dat is zo jammer. We waren net weer lekker op dreef met de zaken. De afgelopen periode hebben we ontzettend veel tijd, energie, geld en liefde gestopt in de recruitment. Het is welbekend dat de horeca een groot personeelstekort heeft en daar hebben wij ook last van. Gedeeltelijk door de maatregelen, maar zeker ook door het personeelstekort, konden we uiteindelijk dit jaar rond de 50 procent omzet draaien. Mijn compagnons en ik hebben zelfs een huis in Amsterdam-Noord gekocht om huisvesting te kunnen bieden aan mensen die we vanuit het binnen- en buitenland hebben kunnen recruiten. En waar wij al redelijk bekend stonden om onze jaarlijkse personeelsuitjes, met The Breda Group, maar ook met de restaurants apart, bieden we onze werknemers ook taalcursussen, wijncursussen en nog veel meer. We doen er alles aan om personeel aan te trekken om zo langzaam, wanneer het weer kan, naar het oude niveau toe te werken.”


Kersttip

En wat staat er deze kerst op het menu? “Vorig jaar stond ik met mijn dochtertje in de draagzak in de keuken. En ik weet zeker dat ze daardoor nu alles lust. Zo eet ze al gerookte vis en Franse kazen. Persoonlijk eet ik met kerst graag een lekkere krabsalade of een Beef Wellington. Niet alleen is dat een heel feestelijk gerecht, je kunt het ook prima een dag van tevoren maken. Zo voorkom je dat je uren in de keuken staat zonder tijd door te brengen met je gasten.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles