European Media Partner

Meer baat bij gezond voedingspatroon dan dieet

Hippe diëten schieten vandaag de dag als paddenstoelen uit de grond. Hoewel we het niet voor ons plezier doen, wagen we ons er toch massaal aan. Maar hoe zinvol is het eigenlijk?

Marije van der Made, videocreator van het YouTube-kanaal ‘Dit Gebeurt Er Als’, probeert het allemaal uit. Zo probeert ze onder andere het ‘intermittent fasting’ dieet waarbij je alleen tussen bepaalde tijdstippen eet. Marije: “Er zijn verschillende versies van dit dieet, maar de meest gebruikelijke versie is dat je alleen tussen twaalf uur ’s middags en acht uur ’s avonds eet. Bij mij ging dit dieet zonder na te denken. Ik probeer mijn ontbijt pas te eten als ik echt honger heb en dat is meestal rond twaalf uur ’s middags. ‘s Avonds probeer ik niet te veel meer te snoepen, want dat zijn vaak kleine dingen die ik niet echt nodig heb. Dus ongemerkt pas ik dit dieet al in mijn leven toe. Voor mij werkt het omdat je op deze manier calorierestricties toepast. Daarnaast geloof ik ook in het rust geven van je lichaam zodat je de voeding kunt verwerken. Maar dat is volgens mij niet wetenschappelijk bewezen.”

 

Of ze het dieet aanbeveelt? “Ik denk dat het wel interessant is om een keer te proberen. Bijvoorbeeld als je het moeilijk vindt om ’s avonds niet meer te snoepen. Dan kun je acht uur als vuistregel nemen.  Maar zoals met ieder dieet, moet het wel bij je leven passen om een gezonde gewoonte te worden.”

 

Toch houdt Marije zich niet strikt aan de handleiding van het dieet als ze niet genoeg voedingsstoffen binnen heeft gekregen die dag. “Ik houd mij er niet strikt aan. Als ik honger heb, luister ik wel naar mijn lichaam. Als ik het avondeten die dag niet voor acht uur ‘s avonds red en ik hierdoor nog voedingsstoffen mis, sla ik niet het avondeten over.” 


Dit is echter niet altijd het geval bij mensen die een dieet volgen. Het gevaar van diëten is dan ook dat je denkt gezond bezig te zijn omdat je een dieet volgt. Maar hierdoor kun je ongemerkt jezelf van voedzame voedingsstoffen ontzien, zoals vitamines, mineralen, vetzuren, aminozuren en vezels. Zo ervaart Marije dit bij het keto-dieet: “Hoewel dit dieet vele anderen heeft geholpen met afvallen, ben ik er geen fan van. Het idee is om weinig koolhydraten maar wel veel vetten binnen te krijgen, terwijl koolhydraatrijk voedsel juist een goede bron van vezels is. Op die manier wordt het met dit dieet misschien moeilijk genoeg vezels binnen te krijgen. Ik ben zelf meer fan van een dieet waar je leert wat een gezond voedingspatroon is op de lange termijn en hoe je bewust met je voeding om kan gaan.” 


Het gebruik van supplementen zoals probiotica en superfoods wordt ook wel eens aanbevolen als aanvulling op het voedingspatroon. Probiotica zijn producten met levende micro-organismen, oftewel bacteriën, die positief kunnen bijdragen aan de gezondheid. “Ik heb het zelf nog niet geprobeerd, maar het idee dat je goede bacteriën binnenkrijgt, klinkt logisch”, vertelt Marije. “Mocht je het willen toevoegen aan je voedingspatroon, let dan op bij aanschaf dat je probiotica van een goed merk uitkiest en het op een gezonde manier toevoegt aan je eetpatroon.”


En superfoods zoals gojibessen, chiazaad en lijnzaad? Marije: “Je hoeft dit alleen maar te doen als je het ook echt een lekkere toevoeging vindt. Superfoods zijn voedingsmiddelen met een hoge concentratie van verschillende voedingsstoffen, mineralen en vitamines. Maar je neemt nooit vijftien lepels chiazaad in één keer in je mond. En die ene lepel die je wel neemt zal jou niet de rest van de dag van voldoende vezels voorzien, terwijl je dat door de marketing misschien wel denkt.”


Dan is er nog het veganistische eetpatroon waarbij je geen dierlijke producten eet. Een fout die mensen hierbij vaak maken, is te concluderen dat je met een vegan dieet alleen maar gezond eet en hierdoor zult afvallen. “Maar afvallen doe je alleen door minder calorieën in te nemen dan je verbruikt”, vertelt Marije. “Wanneer jij een hele vegan cheesecake naar binnen werkt, kom je ook gewoon aan. Als je vegan eten een beetje goed doet, krijg je wel meer fruit en groente binnen en wat minder troep.” 


“Bewuster met je voeding omgaan en zelf meer onderzoek doen, helpt je bij een gezond voedingspatroon en is voor mij ook de beste methode”, vertelt Marije. “Een dieet kan je wel bewuster maken van je wat je eet en je helpen je voedingspatroon te resetten, maar draagt vaak niet op lange termijn bij aan een gezond voedingspatroon. Als je blijvend een gezond eetpatroon wilt aanhouden, kun je het best stap voor stap je ‘slechte’ eetgewoontes onder de loep houden en aanpakken.”

Delen

Journalist

Esra Buke

Related articles