European Media Partner

Meekijken met... Rudy van Buren

Al op achtjarige leeftijd was elk weekend gewijd aan het race karten. Op een gegeven moment werd deze hobby financieel niet meer haalbaar doordat zijn kart carrière steeds internationaler werd en daarmee ook de kosten toenamen.

Hierop trok Rudy zich terug, maar het racebloed stroomde nog altijd diep door zijn aderen. In de videotheek liep hij tegen het spel GTR2 aan. Dit was al wat moeilijker dan een ‘normaal’ race spel en via GTR2 is Rudy inmiddels uitgegroeid tot prijswinnend online racecoureur en heeft hij zijn eigen bedrijf FLOW, waarmee hij simulatoren levert en simulator training geeft. Rudy geeft ons een kijkje in de wereld van online SIM racing. 
Online racen populair 

“De laatste jaren zie je dat online racing enorm populair is geworden. Eerst was dit het ondergesneeuwde kindje, maar online racen is financieel haalbaar, vergeleken met ‘echt’ racen. Voor ongeveer twee duizend euro kun je online rijden en je skills verbeteren.” Voor veel jongens met talent is dit de manier om via online naar het ‘echte’ racecircuit te kunnen doorstromen. Er zit een enorme overlap tussen SIM racen en echt racen, volgens Rudy. “Bij het FIFA spel ben je niet automatisch een goede voetballer, als je goed bent in het spel.” Maar als je uitstekend kunt SIM racen kun je dit ook in het echt. Ten slotte, is er het Max Verstappen effect. Voor vele jongens een groot voorbeeld die ervoor gezorgd heeft (en dat nog altijd doet) dat veel jongens willen gaan (online) racen, aldus Rudy. 


De week van Rudy  

“Ook mijn week ziet er nu, met de coronacrisis, anders uit, maar het verschilt niet heel erg. Normaal gesproken ben ik ook actief in de echte racewereld. Daarvoor moet je fit zijn en veel sporten.” Daar ben ik ongeveer drie dagen per week mee bezig. Daarnaast heb ik mijn eigen bedrijf waarmee ik race simulatoren verkoop en trainingen geef. Ook werk ik voor verschillende bedrijven, veelal in Engeland (vorig jaar ging hij vijfenzeventig keer op en neer, red.), waar ik de wedstrijden voorbereid voor verschillende raceteams, vertelt Rudy. “Met de data op basis van de races die ik rijd in de simulator bereiden de coureurs zich voor op de competities. Nu ga ik voorlopig niet meer naar Engeland, maar is mijn week alsnog enorm gevuld.” Heel veel mensen willen nu een simulator voor thuis kopen, volgens Rudy. “Ook de wedstrijden met grote namen uit de Formule 1 schieten de grond uit, nu voorlopig alle wedstrijden van de Formule 1 zijn afgelast. Ook deze coureurs willen ‘fit’ blijven en besluiten nu mee te doen met online SIM racen.” 


“Mijn weken zijn dus nog altijd redelijk hectisch. Het is dan af en toe ook belangrijk dat mijn telefoon en scherm uitgaat. Dat moet en gelukkig kan dat ook. Zo kan ik het mooiste beroep ter wereld blijven doen met ontzettend veel plezier, sluit Rudy af.” 


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles