European Media Partner

Mart Visser: "Ik blijf altijd mijn eigen handschrift trouw"

Mart Visser - één van Nederlands bekendste couturiers - houdt ervan: op en top verzorgde vrouwen. Geföhnde haren, gelakte nagels en een outfit waar je mond van openvalt. Tot zijn spijt is ‘dit type vrouw’ een langzame dood gestorven. 

In Nederland is ze in geen velden of wegen te bekennen en zelfs in New York loop je de ‘tot in de puntjes verzorgde vrouw’ nog zelden tegen het lijf, constateert Mart Visser. Heel anders dan vroeger. Tegenwoordig draait het allemaal om comfort: lompe sneakers en oversized truien, afgemaakt met een slordige paardenstaart. Niet Vissers pakkie-an. 


Hoe zou je jouw stijl omschrijven? 

“Ik wil de vrouw het liefst zo mooi mogelijk maken; haar vormen accentueren. Ik ben fan van de jaren 50: the golden years of haute couture. Maar ik vertaal en pas mijn handschrift en stijl continu aan op de vraag. Wat ik vandaag de dag merk is dat kleding vooral lekker moet zitten. Colbertjes verkoop ik nauwelijks meer. Al weet ik zeker dat dit een fase is hoor! Begin jaren 90 droeg niemand jurken, en nu alleen maar. Dus ik weet zeker dat deze comfortfase uiteindelijk weer overwaait.”    


PAAR photography | Model: Adama@ModelsRockAgencyStyling: Richard Schreefel@AngeliqueHoornMgmt  | Hair & Make-up: Jitkse Serné@AngeliqueHoornMgmtJe bent al zesentwintig jaar een succesvolle ontwerper. Wat is jouw geheim?

“Ik stel continu de vraag: wat wil de markt? Maar ik blijf wel altijd mijn eigen handschrift trouw. Dit zorgt ervoor dat ik al een kwarteeuw een florerend bedrijf heb. Ik creëer voor mijn online winkel tijdloze stukken, die aangenaam zitten. Mooie leren broeken, bijvoorbeeld. Zo’n broek gaat jaren mee. Ik merk dat de vraag naar dit soort stukken groeit. Vroeger zag je geregeld kortdurende modetrends. Vandaag de dag minder. We verzamelen juist graag essentials: basisstukken die mooi blijven.”


Waar haal jij je inspiratie vandaan?

“Van kleins af aan wist ik dat ik mode-ontwerper wilde worden. Ik wist ook al heel jong wat ik mooi vond, en wat niet. Daarmee ben ik constant bezig: ik sta altijd aan, kijk altijd om me heen. Ik kan enorm geïnspireerd raken van een schilderij, of een mooie lucht. Maar mijn werknemers kunnen me ook inspireren. Dan zie ik ’s morgens iemand binnen komen in een creatie van mij, op een unieke manier gestyled, en dan brengt dat me weer op ideeën.”


Waar droom je nog van?

Lachend: “Rust. Nee, hoor. Ik blijf de komende jaren doen wat ik doe: ik creëer en ik presenteer. En ik haal enorm veel voldoening uit mijn werk. Ook al is mijn leven vaak hectisch. De dankbaarheid van mijn klanten is me alles waard. Dat geeft zo’n goed gevoel. Daar doe ik het voor.”

Feit

Mart Visser is geboren in Sleeuwijk op 10 juli 1968. Hij studeerde Mode & Kleding in Dordrecht en deed daarna de modeacademie Charles Montaigne in Amsterdam. In 1992 maakte Visser zijn debuut als ontwerper. Sinds die tijd presenteert hij tweemaal per jaar een nieuwe Haute Couture collectie. 

Delen

Journalist

Marith Iedema

Related articles