European Media Partner
Marcel Holt Commercieel Manager bij Zondergas.nu WONEN

Marcel Holt over energieneutraal wonen

In 2050 moet in Nederland aardgas uit alle woningen verdwenen zijn en moet het huis via duurzame energie worden verwarmd. Dit wordt steeds aantrekkelijker doordat er verschillende alternatieven zijn voor aardgas en omdat de overheid en gemeente verschillende subsidies beschikbaar hebben gesteld.

Wat voor manieren zijn er om ons huis duurzaam te verwarmen en te voorzien van warm water?

“Dat kan bijvoorbeeld met een warmtepomp met een binnen- en buitenunit, waarmee je onbeperkt warm water kunt gebruiken. De binnenunit heeft een buffer van 45 graden wat gecombineerd wordt met een geïntegreerde boiler wat ervoor zorgt dat je 300 liter warm water ter beschikking hebt. Daarnaast is er ook een verwarmingsfolie, die flinterdun is en die kan worden gebruikt voor de vloer, muren of plafond.”


Wat zijn de voordelen van een warmtepomp?

“Je haalt je huis daarmee van het gas af met behoud of zelfs verbetering van het comfort en de warmtepomp kan vaak op het bestaande leidingwerk aangesloten worden, tevens is koelen met een warmtepomp ook een optie die vaak mogelijk is. Daarnaast denken veel mensen dat het een enorme investering is. De gemeente Amsterdam heeft tijdelijk de SEEH-subsidie regeling verhoogd met 50 procent en met de overheidssubsidies is het heel aantrekkelijk, financieel, om je huis van het aardgas te halen. Daarnaast blijft de energierekening gelijk of wordt in veel gevallen zelfs lager na plaatsing van een warmtepomp.” 


Zijn warmtepompen ook geschikt voor de kleinere appartementen, zoals in Amsterdam?

“Afhankelijk of er ook een buitenunit wordt geplaatst, kan dit soms een uitdaging zijn. Maar op de Prinsengracht bijvoorbeeld zijn al meerdere appartementen van het gas af door gebruik te maken van de verwarmingsfolie in combinatie met een doorstroomtoestel. Het is zeker mogelijk om ook de kleinere woonoppervlakten van het gas af te halen.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles