European Media Partner

Liefde gaat door de maag

Wanneer je een chef de vrije hand geeft in de keuken, gebeuren er magische dingen. Het afgelopen jaar heeft ons meer dan ooit laten verlangen naar deze magische connectie, om culinair verrast te worden in goed gezelschap. Beter kan het eigenlijk niet.

Toen Dita Guth, oprichter van The Talent Table en zelf een fantastische kok, voor het eerst voet op Nederlandse bodem zette viel het haar al snel op dat de chefs die haar prachtige gerechten voorzetten verstopt zaten in de keuken en dat de gasten in restaurants bij hun eigen groepje bleven zitten. “Onderling mixten de gasten niet en daar snapte ik eigenlijk helemaal niets van”, vertelt Dita. “Al deze mensen hadden zoveel met elkaar gemeen, maar hadden niet de kans om deze connectie uit te diepen. Ik wilde gelijkgestemden samenbrengen en hen voorstellen aan alle fantastische ‘rising star’ chefs die ik hier ontmoette.”


How it started

En toen werd The Talent Table geboren. “Het idee was een platform te creëren voor up and coming chefs die niet de aandacht kregen die ze verdienden omdat ze misschien niet commercieel genoeg waren”, gaat Dita verder. “Ik wilde ze de mogelijkheid geven hun wildste dromen op culinair gebied waar te maken. De dromen die ze in hun eigen keukens vaak niet konden uitvoeren omdat ze simpelweg te kostbaar of te extreem waren. Bij The Talent Table kunnen ze hun spannendste gerechten opdienen en hun verhalen vertellen.”


Dat resulteert in krankzinnige gerechten waar je als eter best moedig voor moet zijn. “Daarom hou ik zo van onze chefs, ze doen precies wat ze zelf willen met onwijs veel passie”, stelt Dita. “Ze zijn zó rock ‘n’ roll, maar ook ontzettend bescheiden! Toen Jonathan Sparber van Café Remouillage een Talent Table op zich nam gaf hij me van te voren het menu. Ik wist gelijk dat we wat hulp nodig zouden hebben om de gasten te overtuigen een van de gerechten te eten. Dus ik nodigde mijn echtgenoot uit, die is Italiaans en eet werkelijk alles, en vroeg hem dit enge gerecht te eten. Op de betreffende avond kwam serveerde Jonathan gestoomde vissenkoppen. Mijn man viel gelijk aan en begon het vlees met zijn handen van de graat te scheuren. De andere gasten keken eerst wat ongemakkelijk toe, maar toen ze zagen hoe mijn man genoot begonnen ze ook te eten. En iedereen likte zijn vingers erbij af! Dat zijn de magische momenten waar ik voor leef.”


En zo zijn er nog vele verhalen, vertelt Dita. “Zoals die keer dat Michael van der Kroft mieren serveerde bij The Talent Table, dat was echt fantastisch. Of toen ik voor het eerst ging eten bij Tim Golsteijn’s restaurant, Bougainville, en hij coquilles serveerde die zo geweldig waren dat ik ervan moest huilen. Hij kwam de keuken uit om te vragen of alles goed ging en het enige wat ik kon uitbrengen was dat het gerecht zo prachtig was. Dat is het type chef waar ik naar zoek voor The Talent Table.”


Liefde op het bord

Dita’s passie voor eten begon al op jonge leeftijd. “Ik groeide op als het enige kind van een Nederlandse vader en een Amerikaanse moeder, die absoluut niet kon koken. We grapten altijd dat ze 400 verschillende soorten kip maakte die allemaal hetzelfde smaakten. Als mijn vader me riep om te eten zei hij vaak: ‘het is kip nummer 246’ vandaag. Dan wist ik dat het die met de rozijnen was en kreeg ik een bord smakeloze kip voorgeschoteld.”


Dita lacht. “Ik was acht toen mijn vader me een kookboek van Julia Child gaf en zei: ‘red ons’. Hij zette me aan het werk en ik vond het fantastisch. Ik leerde dat je mensen gelukkig kon maken door ingrediënten op de juiste manier te bewerken. En mensen blij maken, daar leef ik voor, dat zit in mijn DNA. Het is een manier om mijn creativiteit te uiten, want knutselen, daar ben ik nooit goed in geweest. Dus ik ging naar de koksschool in Frankrijk, werkte in keukens in New York en verhuisde naar Italië. Ik woonde in Rome toen ik mijn man ontmoette en samen verhuisden we naar Amsterdam. Dat was mijn kans om iets nieuws te gaan proberen.”


Het doel was eerst om een wijnbar te beginnen, stelt Dita. “Dus haalde ik mijn sommelierdiploma. Ik deed een aantal pop-ups, caterde evenementen omdat men mij daarvoor vroeg en begon een private members club. Hier leerde ik zoveel fantastische chefs kennen die niet genoeg aandacht kregen, en zo ontstond The Talent Table. De chefs waar ik mee werk hebben dezelfde passie om mensen gelukkig te maken met eten als ik. Ze kunnen onze gasten echt een unieke ervaring bieden.”


Matchmaking

Uiteindelijk gaat het bij The Talent Table om human connection. “De band tussen de chefs en de gasten, maar ook tussen de gasten onderling”, zegt Dita. “The Talent Table avonden zijn limited edition, maar open voor iedereen die geïnteresseerd is in bijzonder eten. Als je The Talent Table bijwoont zit je nooit naast de persoon waarmee je gereserveerd hebt. We mixen altijd, zodat mensen nieuwe contacten kunnen leggen. Ik ren heen en weer tussen de tafels als een soort pingpongbal om mensen aan elkaar voor te stellen. Dat heeft al geleid tot nieuwe koppeltjes, een huwelijk, talloze zakelijke connecties en onze gasten hebben de chefs ingehuurd en zijn teruggegaan naar hun restaurants omdat ze geen genoeg konden krijgen van de gerechten. En vier van mijn chefs hebben hun eerste Michelin ster gekregen nadat ze bij The Talent Table gekookt hadden. Het heeft echt zijn vruchten afgeworpen en ik heb zoveel geweldige nieuwe vrienden gemaakt. Rond de derde gang is iedereen met iedereen in gesprek en zit niemand meer op zijn eigen plek. Ik moet ze echt de deur uitjagen aan het einde van de avond, anders zouden ze nooit meer weggaan. Daar leef ik voor, matchmaking. Connecties maken. En het afgelopen jaar heeft ons meer dan ooit laten zien hoe belangrijk dat is. Ik kan niet wachten om weer met deze fantastische chefs aan de slag te gaan.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles