European Media Partner

Lekker, lokaal, verantwoord én gezond

De Nederlandse vissers gaan elke week naar zee om vis voor ons te vangen. Omgeven door de Noord- en Waddenzee heeft Nederland een rijke visindustrie. We eten graag wat er in de buurt groeit en bloeit. Bier uit eigen brouwerij, groente uit de moestuin en kaas van de regionale boer. We weten de producten van het eigen land steeds vaker te vinden, terwijl dat wat uit die grote plas voor onze deur komt, grotendeels ‘wegstroomt’ naar andere landen. We zouden meer waardering mogen hebben voor het eten uit de Noordzee. En dat is niet alleen goed voor de Nederlandse vissers en de Nederlandse economie, maar ook goed voor onszelf. Want vis is smakelijk en supergezond! 

Een harinkje met uitjes, een toastje met makreelsalade of een broodje gerookte zalm gaat er bij de meeste Nederlanders wel in, maar er mag best wel wat vaker vis op ons bord komen te liggen. Vis is namelijk niet alleen ontzettend lekker, maar zit ook bomvol vitamines, mineralen, eiwit, ijzer en gezonde vetten. De Gezondheidsraad adviseert niet voor niks om minimaal een keer per week vis te eten. Vooral vette vissen als makreel, haring, sardines en zalm zijn goed voor onze gezondheid. 


Zee aan mogelijkheden

In de wateren rondom ons kleine kikkerlandje is een enorme hoeveelheid vis, schaal- en schelpdieren te vinden. Vrijwel iedereen kent wel een aantal zeer bekende vissoorten, die in groten getale worden gevangen en verkocht, maar toch biedt onze zee ook verrassend veel minder bekende soorten. Zo zwemt inktvis in grote hoeveelheden voor onze kust, maar ook wijting, tarbot, tongschar en griet belanden regelmatig in de netten. Soorten waaraan je wellicht niet zo snel denkt, maar die zeker de moeite waard zijn om thuis of in een restaurant eens te proberen.  


Oog voor de toekomst

Ook als je wilt bijdragen aan de klimaatdoelstellingen is het eten van vis een keuze die past in de huidige tijdgeest. De vissector investeert permanent in het innoveren van vangstmethoden die het milieu sparen en bijvangst zoveel mogelijk beperkt, zodat ook toekomstige generaties van vis kunnen genieten.


Genoeg redenen dus om wat vaker en gevarieerder vis op tafel te zetten. Kies bijvoorbeeld eens voor makreel: “We krijgen steeds vaker de vraag of we bepaalde producten wel met een goed geweten kunnen eten”, vertelt Agnes Leewis van het Nederlands Visbureau. “Niet alleen op het gebied van gezondheid, maar ook vanuit duurzaamheidsoogpunt. Gelukkig kunnen we vertellen dat dat bij makreel zeker het geval is.” 

Feit

Reden genoeg om dit heerlijke recept voor makreel filotaartjes met rode kool en dille van Visrecepten.nl eens uit te proberen!


Wat heb je nodig?

4 verse makreelfilets à ca. 150 gram - voor lunch- of voorgerecht à 75 - 100 gram

300 gram rode kool, fijngesneden

2 theelepels komijnzaad

6 takjes dille

4 eetlepels kappertjes en wat vocht

6 eetlepels crème fraîche

8 velletjes filodeeg, diepvries, ontdooid

olijfolie

peper en zout


Zo maak je het?

1. Verwarm de oven voor op 180°C. Kook de rode kool 5 minuten in zoveel lichtgezouten kokend water dat de groente net onderstaat. Giet af en laat uitlekken. Rooster ondertussen de komijnzaadjes in een droge koekenpan op een matig hoog vuur. Als ze gaan knisperen zijn ze klaar. Hak de dille en de helft van de kappertjes grof en meng met een kwart van de dille en de crème fraîche. Breng op smaak met peper, zout en een paar druppels kappertjesvocht.

2. Knip de vellen deeg elk in 3 lange repen. Leg 3 repen op de bakplaat, bestrijk met een beetje olie en bestrooi met peper en zout. Dek ze af met een tweede reep deeg, bestrijk met olie en bestrooi met peper en zout. Leg de laatste repen erop en bestrijk met olie. Bak ze in de oven in een paar minuten lichtbruin. Gebruik direct of laat afkoelen en bewaar tot gebruik in een afgesloten trommel.

3. Verlaag de oventemperatuur naar 100°C. Leg de makreelfilets op een bord in de oven en laat de vis in 10-15 minuten warm en net gaar worden (het vel komt dan makkelijk los van de vis). Verwarm, als de vis bijna klaar is, de kool al omscheppende met een eetlepel olie in een koekenpan. Meng met de rest van de kappertjes, dille en komijn (houd wat achter om over het gerecht te strooien).

4. Leg de filotaartbodems op borden. Verdeel de kool erover en leg de vis erop. Verwijder voorzichtig het vel van de makreel en bestrooi met peper en zout. Schep de crème fraîche ernaast en strooi er de achtergehouden dille, kappertjes en komijn over.


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles