European Media Partner

Kunst in huis

Waarom is kunst in huis belangrijk? Dat zullen veel mensen zich afvragen. Toch heeft kunst in huis zeker een meerwaarde volgens Mare Bohlander, kunstverzamelaar en oprichter van galerie ART District.  

“Kunst geeft je huis een ziel. Een huis kan nog zo mooi zijn maar zonder kunst zal je merken dat er geen leven in zit. Kunst laat ook zien wie jij bent, waar je van houdt. Het geeft een gespreksonderwerp”, aldus Mare Bohlander.  In 2011 toonde ‘The Hunt Study’ aan dat een schilderij in huis wat je raakt je veel gelukkiger maakt. “Daarnaast is kunst ‘mits goed gekocht in een galerie’ een hele goede investering. Dat zijn volgens mij genoeg redenen die het belang van kunst in huis aantonen.” 


Mare krijgt vaak van klanten foto’s onder haar neus met de vraag wat ze moeten ophangen. “Hang iets op waar jij iets bij voelt. Ik kan ze daar niet echt mee helpen. Iedereen heeft zijn eigen smaak. Ik geef ze wel advies in formaten en de juiste plekken om wat op te hangen. In het geval van kunst in openbare ruimtes, praktijken en kantoren bied ik natuurlijk wel mijn hulp aan. Wat daar komt te hangen moet je echt aan een professional overlaten.” Voor kunst in huis is het een ander verhaal. Volgens Mare begint het bij langskomen in de galerie. “Waar je eerst een beetje verliefd moet worden. Kunst kies je natuurlijk met heel je hart. Datzelfde geldt ook voor het volgen van trends in de kunst. Ook hier is het belangrijk om je hart te volgen en niet de trends. Maar als ik hier toch antwoord op moet geven. Op dit moment is fotografie al een paar jaar in opmars. Je ziet ook dat er door kunstenaars steeds vaker wordt teruggegrepen naar het verleden. Een middeleeuws schilderij als inspiratiebron.” 


Het huren van kunst is de laatste jaren steeds populairder geworden en is bedoeld om meer mensen de drempel over te krijgen om kunst aan te schaffen.  “Ik begrijp dat het best eng is om voor het eerst kunst aan te schaffen. Sommige mensen vinden een schilderij prachtig maar zijn erg bang dat ze dat over een tijdje nog steeds vinden. Dan is kunst huren een goede keuze. Ook bij jongeren die ik zie binnen komen is het een goede optie. Al merk ik wel vaak dat kunstwerken maar weinig worden omgeruild.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles