European Media Partner

Koeling woningmarkt blijkt niet zo cool

Kranten delen massaal het goede nieuws. De eerste tekenen van afkoeling in de woningmarkt zijn zichtbaar, want in één op de vijf gemeenten dalen de huizenprijzen. In het laatste kwartaal van 2018 is te zien dat de prijzen nog maar één procent zijn gestegen ten opzichte van het derde kwartaal. Dit is de laagste kwartaalstijging sinds de eerste drie maanden van 2016. 

De eerste signalen lijken positief, maar toch is het geen reden de vlag uit te hangen. “Alles valt of staat met aantallen op de woningmarkt”, vertelt Monique Krop van Krop & Co. Makelaars & Taxateurs. “De nationale woonagenda van de overheid zit vol met plannen om het aantal koopwoningen en huurwoningen te vergroten, maar deze blijven allemaal achter door gebrek aan mensen en middelen in de bouw en te dure grondprijzen. Zolang er geen omslag komt en plaatselijk of landelijk niet creatief wordt meegedacht, blijft de vraag groot, het aanbod laag en de huizenprijzen hoog.”


Vorig jaar zijn
er op landelijk niveau ook een extreem laag aantal woningen (105.000) verkocht. De gemiddelde verkoopprijs van een huis staat landelijk inmiddels op 298.000 euro, hoger dan in augustus 2008, de laatste piek in de woningmarkt.


Volgens Krop zal de stijging van de prijzen in 2019 wellicht wat afvlakken, maar nog wel op hoog niveau blijven doordat het aantal woningverkopen nog verder zal dalen, gezien er weinig nieuws bij komt. “Er zit een grens aan wat mensen kunnen betalen, waardoor dat hele idiote van over elkaar heen rollen, zoals de voorgaande jaren, voor sommige mensen gewoon ophoudt. En dat resulteert in een grote verschuiving naar andere wijken binnen de stad of naar omliggende gebieden. In Amsterdam zijn bijvoorbeeld wijken als Zuid-Oost of West, waar door grote vernieuwingen meer nieuwbouw is, momenteel erg in trek.”


Volgens Monique zijn er wel manieren om de verkoop van huizen te stimuleren en prijzen te stagneren. Bijvoorbeeld gesubsidieerde bouw, middels anti-speculatiebedingen of extra toelages vanuit de gemeente of het Rijk. Wat al wel een bespreekpunt is op de politieke agenda, is een wijziging in de wet waarbij de WOZ-waarde niet meer als grondslag dient voor de huurprijs, maar alleen een percentage. Dit zou betekenen dat er meer woningen beschikbaar kunnen komen in het middensegment. Een keerzijde is dat beleggers of investeerders minder zekerheid voelen en deze maatregel daardoor niet positief uitpakt. 


Toch zijn er ook signalen van een kentering te merken. Het aanbod van huizen in Amsterdam neemt volgens Makelaarsvereniging Amsterdam toe. Deze huizen werden eerder vaak voor hoge prijzen verhuurd, en komen nu op de markt voor de verkoop.


Hoe de woningmarkt in de toekomst zal zijn, is moeilijk te voorspellen vertelt Krop. “Het hangt af van de landelijke politiek, hoe het elders in de wereld gaat, de rentepercentages, enzovoorts. Als je ook maar ietsjes aan een knop draait, kan het soms hele grote gevolgen hebben.

Delen

Journalist

Esra Buke

Related articles