European Media Partner

Klimaatefficiënt verduurzamen met vloerisolatie

De klimaatcrisis begint steeds zorgelijkere vormen aan te nemen. “Je kan het vergelijken met een ligbad dat al overstroomt, maar de kraan staat ook nog steeds open.”

Eigenlijk zouden we maatregelen voor het klimaat niet vandaag, maar gister moeten doorvoeren, meent Ton Willemsen, oprichter en CEO van Tonzon. “Met de manier waarop de overheid nu handelt slagen we er pas in 2050 in om de kraan van dat ligbad dicht te draaien. In de tussentijd gooit de overheid er enkel grote emmers water bij. De hoeveelheid energie die namelijk nodig is om de door de overheid geïmplementeerde maatregelen te realiseren, is veel hoger dan de hoeveelheid energie die deze maatregelen daadwerkelijk zullen besparen. Ik vind dat bizar.”


Klimaatefficiëntie

Waar we naartoe moeten, stelt Willemsen, is een klimaatefficiënte aanpak van de crisis. “Denk bijvoorbeeld ook aan de nieuwe BENG regelgeving (alle nieuwbouw moet vanaf 1 januari voldoen aan de eisen voor bijna energieneutrale gebouwen, red.). Ze kijken alleen maar naar de hoeveelheid energie die nodig is tijdens de levensduur van het gebouw en niet naar de energie die wordt gebruikt om het gebouw neer te zetten. Bij sommige bouwmethoden wordt extreem veel energie gebruikt, meer dan het gebouw in de levensfase zal gaan verbruiken. Het energiegebruik bij het bouwen zou je mee moeten nemen in het totale plaatje.”


Van onder naar boven

Maar waar moet je dan precies beginnen als je op een klimaatefficiënte manier jouw woning wilt verduurzamen? “Bij de vloer”, vertelt Willemsen, “en dat is zeker niet bij iedereen bekend. Door de vloer te isoleren kan je een hoop duurzaamheidswinst realiseren. Zonder goede isolatie stookt iemand vaak op 21 à 22 graden, terwijl je bij goede vloerisolatie ook al bij 19 graden in een comfortabel huis woont. Als de binnentemperatuur al lager ligt, en dat is het geval als je de vloer goed isoleert, dan verlies je ook minder warmte door muren, ramen en dak. Vaak wordt hier overheen gekeken, omdat men denkt dat warmte opstijgt, maar met een isolatie van vloer, radiatoren en buizen zit je al snel aan een besparing van 35 procent.”


Comfortabel en gezond

Daarnaast zorgt vloerisolatie ook nog eens voor een fijner woonklimaat, stelt Willemsen. “De vloer is lekker warm op plaatsen waar je het warm wilt hebben: in de woonkamer. Je hebt een prettig woonklimaat zonder dat het alleen boven in je huis warm wordt. Ook als je bijvoorbeeld kijkt naar een woonboot, dan houdt vloerisolatie de kou perfect buiten. In de winter is een woonboot eigenlijk gewoon een bak van beton in ijskoud water. Je kunt je voorstellen dat de vloer dan zonder tussenlaagje ook ontzettend koud kan worden.”


Een ander bijkomend voordeel is dat isolatiemateriaal niet alleen kou, maar ook vocht buitenhoudt. “Als mensen dubbelglas nemen, beslaat hun ruit niet meer, maar het vocht in de woonkamer moet nog steeds ergens naartoe”, stelt Willemsen. “Dan gaat het dus in de vloer zitten, omdat je daar door de kou een hogere luchtvochtigheid hebt. Dat trekt schimmels en bacteriën aan en dat is slecht voor de gezondheid. Met bodemfolie houd je dus ook het vocht uit de kruipruimte tegen. Het resultaat: een comfortabele en gezondere woning.”

Delen

Journalist

Related articles