European Media Partner

Kleed je dier- en milieuvriendelijk

De fashionindustrie is één van de meest milieuvervuilende industrieën ter wereld. Er worden voor het produceren van kleding veel grondstoffen gebruikt en vaak komt kleding al na een aantal maanden dragen bij het afval terecht. En dat terwijl er prima alternatieven zijn. Uit onderzoek blijkt dat slechts tien procent van de kleding gerecycled wordt, en dat terwijl we voor honderden euro’s per jaar aan kleding kopen.

Het probleem? Volgens Angela Rooijmans, manager Europa bij Ecowings is dat vooral een gebrek aan awareness. “In de bubbel waarin ik me bevind is het natuurlijk al enorm belangrijk en is iedereen er mee bezig, maar de gemiddelde Nederlander koopt toch vaak fast fashion in plaats van een duurzaam alternatief. Er kleven nogal wat vooroordelen aan duurzame fashion. Zo zou het duurder zijn en ook een stuk minder hip, maar tegenwoordig hoeft dat helemaal niet meer zo te zijn, er worden steeds meer leuke duurzame items geproduceerd.”


Dieronvriendelijk

Angela neemt de leerindustrie als voorbeeld van een industrie waarin nog veel verbeterd kan worden. “Ons product wordt gemaakt in India en was het initiatief van een Indiase ontwerper met een drive om iets goeds te doen voor de natuur. De leerindustrie is ontzettend vervuilend en daarnaast ook nog eens dieronvriendelijk.”


Leer wordt namelijk gemaakt van koeienhuiden. “Vaak zien we dit als bijproduct van vlees, maar in India is de koe een heilig dier en wordt het vlees niet gegeten. Koeien worden hier geteeld voor het maken van leer en in illegale slachterijen gedood. De omstandigheden in deze slachterijen zijn afschuwelijk.”


Vervuilend

Ook is het looien van leer enorm vervuilend. “Er is een stad in Noord-India die gezien wordt als het centrum van de leerindustrie. Je kan daar bijna niet leven, want door de leerlooierijen zijn de lucht en de rivieren enorm vervuild. Bij het looien van leer worden heel veel chemicaliën gebruikt, zoals ammonium en chroom, en die worden allemaal in de rivieren geloosd. Dat zorgt voor enorme gezondheidsproblemen.”


Tassen kan je echter ook heel goed maken van het rubber van de binnenbanden van vrachtauto’s. “In Indore zijn heel veel garages, omdat hier heel veel wegen samenkomen. De autobanden liggen daar echt opgestapeld. Momenteel worden die veel gebruikt voor brandstof, maar dat is enorm slecht voor het milieu. Onze ontwerper zag hoe stevig dat materiaal is en begon te experimenteren. Nu maken we er tassen en andere accessoires van. Zo proberen we in India en de rest van de wereld awareness voor duurzame mode te creëren.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles