European Media Partner

Kantoortrends: cultuur snuiven en planten verzorgen

Kale kantoren met saaie bureaus, een paar posters aan de muur en een vergeten cactus zijn steeds vaker verleden tijd. Een groeiend aantal bedrijven investeert in zowel kunst als groen op de werkvloer. En dat is niet voor niets!

Tegenwoordig worden werkplekken steeds vaker aangekleed als ruimtes waar je je thuis voelt en graag wilt zijn. Met onder andere loungebanken, goede koffie, mooie planten en bijzondere kunst. Kunst wordt in die setting inmiddels niet alleen meer gebruikt ter decoratie. “Het is ook een effectief middel om de motivatie van werknemers te verbeteren, anders denken te stimuleren en creativiteit en productiviteit te verhogen”, aldus Mare Bohlander, kunstadviseur en eigenaresse van galerie ART District. “Kunst op kantoor maakt werknemers vitaler, gelukkiger en zorgt ervoor dat ze zich prettig voelen in hun werkomgeving.” 

 

Wetenschappelijk bewijs

Uit onderzoek van de School of Psychologie van de Exeter University in Groot Brittannië blijkt dat kunst op een werkplek de productiviteit verhoogt met 17%. Wanneer de medewerkers mogen meebeslissen over de kunst, kan dit zelfs oplopen naar 32%. Ook verlaagt de aanwezigheid van kunst stress en de kans op een burn-out en het helpt daardoor bij het terugdringen van ziekteverzuim. Voor de positieve effecten van planten is ook wetenschappelijk bewijs. Zo kwam uit onderzoek van Wageningen Environmental Research naar voren dat er zes positieve effecten zijn die gelinkt kunnen worden aan de aanwezigheid van groen op de werkvloer: een hogere luchtvochtigheid, aangenamere temperatuur, aantrekkelijkere werkplek en betere gemoedstoestand, beter functioneren en minder ziekteverzuim van medewerkers. Snel richting het tuincentrum voor zo’n nieuwe groene aanwinst dus.

 

De plank misslaan

Een nieuwe plant kiezen is echter makkelijker dan een geschikt kunstwerk. Wat voor soort kunst werkt het beste? “Het hangt van het bedrijf af. Kunst in een bedrijf is maatwerk. Laat je altijd adviseren door een professional of een galerie die daarin gespecialiseerd is. Hang niet zomaar iets op van je schoonmoeder omdat ze toevallig leuk schildert en je haar een gunst wilt verlenen. Je kan de plank namelijk enorm misslaan, waardoor het effect averechts wordt. Op een advocatenkantoor hang je niet dezelfde kunst als bij een praktijk voor plastische chirurgie.” Wat betreft planten kun je de plank (of eigenlijk: plant) niet zo snel misslaan. Drie planten waarvan bekend is dat ze de lucht goed zuiveren, wat erg fijn is op kantoor, zijn de goudpalm, de rubberplant en de blauwvaren. 

 

Beschikbaar voor iedereen

De positieve effecten van planten en kunstwerken gelden voor alle soorten werkplekken en ruimtes; van boardroom tot bedrijfskantine. Echter hebben niet alle bedrijven voldoende budget om hierin te kunnen investeren. Tip van Mare voor bedrijven met een kleiner budget: “Vaak kun je kunst ook huren of renteloos afbetalen in termijnen. Waar planten inmiddels bij alle soorten bedrijven te vinden zijn, is ook kunst niet alleen meer voorbehouden aan grote corporate bedrijven met imposante hoofdkantoren.”

Delen

Journalist

Related articles