European Media Partner

“Je bedrijf een startup noemen, klinkt sexy”

Een handelsnaam bij de Kamer van Koophandel is zo geregistreerd, maar daarmee heb je natuurlijk nog niet meteen een goedlopend bedrijf. Hoe word je een succesvolle startup? 

Startups, scaleups en zo nu en dan een f*ckup, het staat allemaal op de radar van Sprout. Ondanks dat er op het online ondernemersplatform veel over startups wordt geschreven, is er geen algemene consensus over wat de term inhoudt. “Wat een startup nu eigenlijk is? Die vraag krijgen we grappig genoeg bijna dagelijks”, zegt Guido Dongen, community manager bij Sprout. “Maar het is niet dat als je met je bedrijf bent doorgegroeid naar tien man of twee miljoen omzet draait je dan ineens een scaleup wordt. Er is wat dat betreft geen duidelijke definitie en sommige bedrijven blijven zich bovendien bewust een startup noemen, omdat het sexy klinkt en je er een jongere doelgroep mee aan kunt trekken.” 

 

Een businessplan schrijven, op zoek naar de juiste investeerders en dan je product aan de man zien te brengen. Het klinkt makkelijk, maar de praktijk is vaak wat weerbarstiger. Alhoewel elk bedrijf en elke sector z’n eigen uitdagingen kent, lopen ondernemers geregeld tegen dezelfde soort problemen aan. “Ondernemers hebben vaak veel ideeën. Dat is natuurlijk heel goed, maar een valkuil is dat er gaandeweg steeds meer ideeën bijkomen en hierdoor de focus verdwijnt. Je moet keuzes maken. Wat zijn we voor bedrijf? Wie is onze doelgroep? Lastig, want als ondernemer zie je nu eenmaal overal kansen. Wat ook vaak voorkomt is dat er teveel vanuit de ondernemer wordt gedacht en de klant wordt vergeten. Flip the funnel! Kijk naar je klant en denk minder vanuit jezelf.”

 

Volgens Dongen is een ander gevaar dat de ondernemer onmisbaar voor een bedrijf wordt. “Dit kan een probleem vormen bij het aantrekken van investeerders. Die willen geen risico lopen”, legt hij uit. “Stel dat je als ondernemer wegvalt, dan hebben zij misschien voor niks geïnvesteerd. Het is dus zeker zaak om hier een goede oplossing voor te bedenken.” Voor het vinden van die investeerders moet je je als startup niet alleen afvragen hoeveel geld je nodig hebt, maar ook wat de rol van de geldschieter wordt. “Natuurlijk heb je een goede pitch, een duidelijk verhaal en weet je wie je wilt benaderen, maar bedenk ook dat investeerders steeds vaker betrokken willen zijn en mee willen denken over de strategie van je bedrijf. Of in plaats van geld in natura willen bijdragen, bijvoorbeeld door hun kennis en netwerk delen.” 

 

Je businessplan is klaar, je hebt een investeerder gevonden, hoe zit het met marketing? Je kunt als ondernemer natuurlijk niet meer om het gebruik van social media heen, maar wat te denken van de podcast? “Een podcast kan heel leuk zijn en ik begrijp dat het momenteel populair is, maar je moet je altijd afvragen of het bij jou en je bedrijf past en het een doel dient. Hetzelfde geldt voor het organiseren van evenementen. Elk bedrijf biedt tegenwoordig wel een event of lezing aan. Kan waardevol zijn, maar het organiseren ervan is enorm tijdrovend. Ik zou zeggen, begin klein, stop her en der een beetje energie in verschillende marketingtools, test het en je komt vanzelf tot de ontdekking wat voor jouw bedrijf werkt. Ga in elk geval niet als een blind paard te werk.”

Delen

Journalist

Related articles