European Media Partner

Isoleren zoals ze dat in de middeleeuwen al deden

Al eeuwenlang gebruiken mensen schelpen voor allerlei verschillende doeleinden. Als betaalmiddel, als sieraad, maar ook als ophoog- of drainagemateriaal en als egalisatielaag onder vloeren. Ook kunnen ze goed worden ingezet voor het isoleren van je woning.

Door de klimaatverandering zijn we steeds meer na gaan denken over de manier waarop we bouwen en hoe we onze huizen kunnen verduurzamen. Hierbij speelt ook circulariteit een steeds grotere rol. Isoleren doormiddel van schelpen past goed in deze trend, omdat het hernieuwbaar materiaal is, zo stelt onderzoek van IVAM Environmental Research.


Eeuwenoud

Bouwen met schelpen wordt al eeuwenlang gedaan, zo is de abdij in Egmond al in 910 gebouwd, waarbij gebruik gemaakt werd van schelpen in het metselmortel. Uit onderzoek blijkt dat de schelpen niet alleen gebruikt werden als metselmortel, maar ook als bodemafsluiter of funderingsmateriaal om het gebouw droog te houden.


Onder de vloer

Wanneer je schelpen gebruikt om te isoleren worden deze in de kruipruimte gespoten. Voor een gemiddelde woning neemt dit zon’ anderhalf uur in beslag. In de meeste situaties voldoet een schelpenlaag van 25 centimeter om de juiste isolatie te realiseren. In enkele weken tot maanden droogt de schelpenlaag. Hierna werkt het goed als warmte-isolator. Door de afsluitende werking van schelpen wordt het vocht laag gehouden Het hoge kalkgehalte zorgt voor de afwikkeling van het vocht, waardoor een prettig binnenklimaat ontstaat, aldus het onderzoek van IVAM Environmental Research.


Een milieuvriendelijke oplossing

Schelpen zijn een vernieuwbare grondstof, waardoor ze goed binnen de circulaire bouw passen. Wel moet er bij de winning van schelpen rekening gehouden worden met de hoeveelheid die aanspoelt, aldus het onderzoek. De winning van schelpen leidt dan niet of nauwelijks tot ecologische schade. Als het gebouw vervolgens gesloopt moet worden kunnen de schelpen gewoon blijven liggen, of opnieuw worden gebruikt.


Het isoleren met schelpen van je huis leidt uiteindelijk tot een prettiger binnenklimaat en daarnaast draag je ook een steentje bij aan een beter milieu. Het is misschien niet de optie met de hoogste isolatiewaarde, maar daar tegenover staat dan wel weer dat schelpen duurzaam gewonnen worden en dat het een cradle-to-cradle oplossing is. Wanneer je je huis gaat verduurzamen kunnen schelpen dus een goede toevoeging aan de isolatieopties zijn.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles