European Media Partner

Hou van je huid

Onze huid krijgt momenteel een hoop te verduren door het vele handenwassen. En nu ook de zomer weer in aantocht is zal een goede verzorging alleen maar belangrijker worden.

Droge handen, rode plekjes en een trekkerig gevoel. Het zijn allemaal kwaaltjes waar je door het vele handen wassen last van kan krijgen. En dat kan tot flinke problemen leiden, aldus Jantine van ’t Klooster, directeur-bestuurder van het Huidfonds. “De huid heeft meerdere functies, zoals de bescherming tegen allerlei stoffen, bacteriën en invloeden van buitenaf. Door je huid goed te verzorgen en te beschermen kun je huidproblemen en sommige huidaandoeningen – deels – voorkomen.”


Jantine van ’t Klooster, directeur-bestuurder van het Huidfonds


Een laagje kit

Op de huid bevindt zich een dun laagje vet dat als een soort ‘kit’ tussen de voegen van de dode huidcellen gaat zitten. Dit laagje beschermt je tegen bacteriën en schimmels. “Door verschillende invloeden van buitenaf, zoals water en zeep, kan dit vetlaagje oplossen”, vertelt Jantine. “Natuurlijk is het van groot belang dat we onze handen goed blijven wassen, maar als het laagje oplost kan de huid niet genoeg vocht vasthouden. De huid droogt daardoor uit, gaat barsten en kan gaan jeuken. Het is daarom belangrijk om na het wassen je handen te verzorgen met een vettige crème of basiscrème. Hoe vetter de crème, hoe beter.” De vette crème zorgt ervoor dat je huid goed beschermd blijft en niet uitdroogt.


Uit onderzoek van het Huidfonds in samenwerking met Motivaction blijkt dat 69% van de Nederlanders door het vele handen wassen last heeft gekregen van huidproblemen. “Vaak ging het om een droge huid, maar ook kloven en barsten of een vorm van uitslag werden gemeld. Als je huid heel droog wordt, kan er zelfs eczeem ontstaan, dus verzorgen is enorm belangrijk. Uit het onderzoek bleek dat drie op de tien Nederlanders nu niks doet om de klachten tegen te gaan. We willen daarom meer bewustwording creëren voor de problemen die een droge huid kan veroorzaken.”


De zomer op komst

Niet alleen het vele handen wassen, maar ook het feit dat de zon zich de komende maanden steeds vaker zal laten zien vormt een bedreiging voor de huid. “Het voorkomen van huidkanker is een van onze belangrijkste doelstellingen. De zon is namelijk heel belangrijk voor ons vanwege de aanmaak van vitamine D in de huid, maar teveel zonlicht kan schadelijk zijn. Huidkanker kan ontstaan. Huidkanker is de snelst toenemende vorm van kanker in Nederland en het ontstaat bijna altijd door overmatige blootstelling aan Ultra Violette straling (UV). Als je als kind, tot vijftien jaar, onbeschermd zont, neemt de kans om op latere leeftijd huidkanker te krijgen aanzienlijk toe. Hoe vaker je verbrandt, hoe meer kans er is om huidkanker te krijgen. Daarom is het belangrijk je huid goed te beschermen. Dit kan door je in te smeren, UV-werende kleding te dragen en de schaduw op te zoeken. Met de zomer op komst is het nog belangrijker om hier aandacht aan te besteden.”


Zorg

Waar het uiteindelijk om gaat is het zorgen voor je huid. “Het maakt hierbij niet uit of je huid ‘ziek’ of ‘gezond’ is. Het is belangrijk dat men meer kennis heeft over de huid als orgaan en de functies daarvan, zoals de bescherming die ze biedt. Een goede verzorging van de huid is van levensbelang om kwaaltjes en – soms ernstige – problemen tegen te gaan. Dat zouden meer Nederlanders zich moeten realiseren.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles