European Media Partner

Hotspot van Amsterdam Restaurant Cedars

Gevestigd aan het water, binnen de ring van Amsterdam, vind je restaurant Cedars. Cedars verwijst naar de cederboom, het nationale symbool van Libanon. De statige cederboom staat voor kwaliteit, kracht, schoonheid en waardigheid. Elementen die allemaal terugkomen in de gerechten, service en sfeer van restaurant Cedars. 

Geschiedenis  

De gemeente Amsterdam wilde een horeca paviljoen beginnen op de plek waar Cedars sinds 2007 gevestigd is, vertelt Elias Sumer, eigenaar van restaurant Cedars. “Het was een stuk braakliggend terrein en de gemeente wilde hier graag een kwaliteitsrestaurant neerzetten, onder andere om de buurt op te pimpen. Er was hier namelijk veel criminaliteit. Hierop besloten wij ons businessplan in te dienen. Het idee was om hier de Libanese keuken neer te zetten, die was er nog niet voldoende, maar is naar mijn mening toch de meest verfijnde keuken uit het Midden-Oosten en van de mediterranee. Uiteindelijk hebben wij dit gebouw laten realiseren en met onze architecten een prachtig concept weten neer te zetten.” 
Mix lokaal en zakelijk

Het restaurant was in eerste instantie gericht op de zakelijk markt, aldus Elias. “Maar in 2009 voelden wij de financiële crisis en die heeft er flink ingehakt bij ons. De zakenlieden kwamen niet meer en toen besloten we ons te gaan focussen op de particuliere markt, de bewoners.  En tot op de dag van vandaag zijn onze gasten een mix van buurtbewoners en zakelijke bezoekers.”


Libanese sferen

Onze gasten moeten zich bij ons thuis voelen, gaat Elias verder. “In 2016 hebben we besloten het hele interieur te vernieuwen, waardoor we een eigentijdse moderne mix, met kleuren zoals taupe en goud, en Arabische tinten hebben weten te creëren. Daarnaast heeft ons mooie pand, dat eigenlijk een rare vorm heeft, maar uit veel glas bestaat, een prachtig uitzicht over het water. Gasten kunnen in een moderne omgeving genieten van onze Libanese specialiteiten, zoals de Tabouleh salade en Kibbeh, citroenvormige Libanese gehaktballetjes met pijnboompitten.”


Corona

De coronaperiode was ook voor ons een onzekere tijd, vertelt Elias. “Ook wij moesten ons restaurant sluiten en je weet niet voor hoe lang. Doordat wij veel ruimte, ook buiten, tot onze beschikking hebben, kunnen wij de gasten nu ook in grotere aantallen ontvangen met de maatregelen in acht genomen. De corona periode gaf ons de tijd om goed na te denken hoe we het weer moesten gaan oppakken. Zo wilden wij niet ons personeel ontslaan, want we zouden hen heel erg nodig hebben wanneer het restaurant weer open mocht gaan.” Iedereen van keukenbrigade tot aan serveerster, allemaal hebben ze hart voor de zaak en mensen ontslaan was dus geen optie, aldus Elias. “We hebben toen onze schouders eronder gezet, zijn altijd positief blijven denken en konden door onze opgebouwde buffer deze nare periode doorkomen. Maar ik ben ontzettend blij dat we weer open zijn.  Het was even afwachten of onze gasten weer snel terug zouden komen. We besloten dan ook om contact met hen te onderhouden, door hen te bellen of mailen en we waren actief op onze social media. Zo lieten we hen zien dat wij positief bleven en dat we hen graag weer wilden ontvangen, met aandacht voor de maatregelen. Het bood ons ook kansen. Zo hebben we de kaart aangepast en zijn we begonnen met een mazza box, die gasten ook kunnen meenemen als ze langs ons varen.”
Beiroet

Momenteel is Libanon niet positief in het nieuws door de explosie, de corruptie en de rellen die uitbreken, gaat Elias verder. “Wij proberen hier, in Amsterdam al het goeds, lekkers en de gastvrijheid van Libanon aan de mensen te laten zien. Wij zijn niet alleen restaurant, maar ook een bar, waar mensen van een cocktail met een klein hapje een hele middag of avond kunnen genieten van een klein stukje Beiroet in Amsterdam.”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles