European Media Partner

Hotspot van Amsterdam BARPIAZZA

Toen ons land platgelegd werd door de coronacrisis moesten horecaondernemers van de ene op de andere dag hun deuren sluiten. Dat zorgde voor een hoop uitdagingen, maar leidde ook tot creatieve nieuwe concepten. Zoals BARPIAZZA aan de Van Baerlestraat.

In de oude brandweerkazerne op de hoek van het museumplein zat al achttien jaar brasserie Solo eten & drinken. Een brasserie met kreeft, steaks, mooie vis en de bijbehorende prijzen. Toen de coronacrisis toesloeg besloten eigenaren Dennis en Willeke het roer om te gooien en een pizzabar te starten. 
Voor de buurt

Het idee voor de pizzabar ontstond bij een collega in West. “We waren een pizza aan het eten en ik zag twee jongens achter de bar de pizza’s bakken”, vertelt Dennis. “Ze waren zo geconcentreerd bezig en op dat moment dacht ik dat ga ik ook doen. Die jongens wisten wat ze deden, ze waren echt specialisten, dat zag en proefde je aan alles. Ik dacht: ik ben al dertig jaar chef, dat kan ik ook.”


Daarnaast was een pizzeria precies wat er nog ontbrak aan het museumplein. “Eigenlijk doet iedereen in de buurt een beetje hetzelfde”, vertelt Willeke. “Wij wilden er uit springen en gingen kijken naar wat er nog niet was in de buurt. Een pizzabar leek ons een goede toevoeging aan het aanbod. Daarnaast was het natuurlijk ideaal omdat er tijdens de coronatijd eten afgehaald kon worden. Met ons oude concept ging dat toch wat lastiger. En het blijkt ontzettend aan te slaan, we hebben echt de harten van de buurt gestolen.”


Ambachtelijk

Toen het idee vorm gekregen had werd de oven besteld. Een traditionele Marana Forni, een oven uit de buurt van Verona met technologie waarmee de pizza’s tot in perfectie gebakken konden worden. De Ferrari onder de ovens. “Eigenlijk moet je een specifieke opleiding doen om met die oven te leren bakken, maar corona gooide roet in het eten”, vertelt Dennis. “Dus heb ik het mezelf aangeleerd. Ik heb alles gelezen en bestudeerd over pizza, recepten bedacht en toen de oven aankwam de hulp ingeroepen van een collega uit het zuiden van het land.”


Bij BARPIAZZA wordt uitsluitend gewerkt met Italiaanse producten. “We werken met meel uit Napels. Dat kun je niet dezelfde dag al eten, want dan is het niet goed te verteren. Het moet 36 uur staan en dan heb je een heerlijk deeg waar je niet overvol van zit.” Voor het grootste deel wordt er gebruik gemaakt van de Napolitaanse receptuur, maar met een paar kleine aanpassingen voor het Amsterdamse publiek. “Traditioneel heeft de Napolitaanse pizza een dikke rand, maar de Amsterdammer eet de korst van de pizza niet op. Dus kiezen we voor een dunne, krokante rand. Ook het rijkelijk beleggen van de pizza is eigenlijk not done in Italië, maar hier willen we juist graag veel beleg. Dus kiezen we toch voor net dat beetje meer gesneden ham op de pizza. Onze Italiaanse gasten kunnen er dan gewoon een plakje afhalen.”
Interieur

BARPIAZZA is geen traditionele pizzeria. “Het interieur moet ook passen bij de hele sfeer van de bar”, vertelt Willeke. “We hebben hippe cocktails en als de coronamaatregelen straks wat meer versoepeld zijn staat hier vier dagen in de week een DJ licht ondersteunende muziek te draaien. Op Pinterest hebben we een fantastische foto gevonden van Marie Antoinette die een pizza eet, deze foto werd het uitgangspunt voor het interieur. Uiteindelijk moet het een plek zijn waar je niet alleen een pizzaatje komt eten, maar waar je de hele avond lekker kunt tafelen met je vrienden.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles