European Media Partner

Hoezee voor vitamine C

Vitamine C is een van de belangrijkste vitaminen voor de huid. Het versterkt het bindweefsel, maakt collageen aan en gaat verslapping en huidveroudering tegen. “Alles wat vitamine C binnen in je lichaam doet, doet ze eigenlijk ook op je huid”, vertelt Silke van der Laan CEO en oprichter van Indigo Cosmetics.  De vitamine is verantwoordelijk voor collageen aanmaak, wondherstel en boost je immuunsysteem.  “Zo gaat het ontstekingen tegen (en dus bijvoorbeeld acné en rosacea) en werkt het perfect tegen gevoeligheid. Ook is het een anti-oxidant en anti-ager. Samen met vitamine E kan het echt veel goeds doen voor je huid. Deze vitamines versterken elkaar en zijn essentieel voor een mooie huid.”

Meerdere soorten

Verwarrend is echter wel dat er meerdere soorten vitamine C zijn, en deze werken niet allemaal even goed.  “Je hebt bijvoorbeeld ascorbyl zuur, een vorm van vitamine C die vrij zuur en daarom ook agressief is. Dit zuur kan niet goed doordringen in de huid en is dus niet heel krachtig. Deze vorm van vitamine C is echter wel de variant die je het vaakst terugziet in huidproducten, vooral de goedkopere. ”


Je kunt in plaats daarvan beter kiezen voor een product met het duurdere maar effectievere magnesium ascorbyl fosfaat. Silke: “Deze vorm van vitamine C wordt veel beter opgenomen door de huid. Je hoort ook vaak dat het niet goed voor je huid is als je met vitamine C op je gezicht de zon in gaat, maar als je een product gebruikt met magnesium ascorbyl fosfaat kan dat prima. Sterker nog, het beschermt juist tegen de zon, vooral in combinatie met vitamine E. Bovendien is het deze soort vitamine C die goed is voor een gevoelige huid.


Goed eten en goed smeren

Een dagje ouder worden we natuurlijk allemaal, en dat is ook helemaal niet erg. Maar we willen er natuurlijk wel graag goed uit blijven zien. Ook dat heeft volgens Silke alles te maken met vitamine C, zowel in je dieet als in je huidverzorging. “Als je kijkt naar oudere mensen die je mooi vindt, dan zijn dat vaak niet de mensen met de minste rimpels, maar de mensen die het meest stralen. En dat is waar vitamine C voor zorgt. Het zorgt ervoor dat je huid soepel en egaal blijft en dat oneffenheden verdwijnen. Een deel hiervan moet je uiteraard uit je dieet halen, maar voor de huid is het ook goed om verzorgingsproducten met vitamine C te gebruiken.” Wel raadt ze aan om vitamine C producten altijd te combineren met een hydraterende crème. “Vitamine C is heel werkzaam, maar droogt de huid iets uit, dus het is belangrijk om je gezicht na gebruik (opnieuw) te hydrateren. Zo blijft de huid gezond en soepel.”


Delen

Journalist

Related articles