European Media Partner

Hoe voorkom je dat je seksleven sterft als er een kind komt?

Seksjournalist Marith Iedema schrijft in haar nieuwe boek ‘Mijn lust en mijn leven’ over het effect van een zwangerschap en een baby op haar relatie. Ze beschrijft zowel de pijnlijke als de grappige momenten en geeft tips waar (aanstaande) ouders écht wat aan hebben. 

Ik had een actief en spannend seks- en liefdesleven toen ik zwanger werd. En ik was vastbesloten om dat zo te houden. Mijn partner en ik zouden, anders dan veel stellen,

níet in een relatiedip terecht komen. Ik zou wel even laten zien hoe je het spannend houdt! Ha - al héél snel bleek dit grenzeloze zelfoverschatting. Ik veranderde in een hormoongestuurde bitch met het libido van een bejaarde. En mijn man? Die kon zich wel wat aantrekkelijkers voorstellen dan die zeekoe op de bank. 


Liefde is niet blind

Dat je seksleven tijdelijk verandert in deze fase, is normaal. Er zijn vrouwen en stellen die een seksuele bloeiperiode doormaken als er een nieuw gezinslid aan boord is. Maar vaker is het een uitdaging om er in bed nog wat van te maken. 

Seks na mijn bevalling voelde lang niet zo lekker als daarvoor. Iets wat helaas geldt voor veel vrouwen. Niet gek dat stellen seks afschrijven als er een kind komt – met alle gevolgen van dien. Wat ook niet libidoverhogend werkte: mijn vriend en ik liepen er vaak bij als zwervers. Logisch als je non-stop doodmoe bent. Je mag de touwtjes best wat laten vieren. Maar zo nu en dan een kritische blik in de spiegel kan geen kwaad. Het is al moeilijk genoeg. Liefde is niet blind. Je moet je best blijven doen voor elkaar. Ook als je op je tandvlees loopt omdat de liefste baby van de wereld een bovenmenselijke longinhoud heeft en huilen zijn favoriete hobby is. 


Alledaagse irritaties bestrijden

Met vallen en opstaan bleven wij er het beste van maken. Ik zette alles op alles om mijn seksleven niet volledig in te laten kakken. Want juist in deze zware periode kan je het effect van (lekkere) seks op je relatie zeer goed gebruiken: intimiteit, mildheid, een goed gevoel over elkaar. Seks is hét middel om alledaagse irritaties mee te bestrijden. Het maakt je gelukkiger, ontspannener en je wordt minder lichtgeraakt. Je slaapt beter en maakt het ‘gelukshormoon’ endorfine aan. Je moet zien te voorkomen dat je in een ‘broer-zus-relatie’ belandt. Denk niet: ons seksleven komt wel weer goed als de kinderen naar school gaan. Want de draad oppakken na een lange seksloze periode is hartstikke moeilijk.


Delen

Journalist

Marith Iedema

Related articles