European Media Partner

Hoe je fit en vitaal blijft ondanks een drukke werkweek

Fit blijven voor mensen met een drukke kantoorbaan en een vol geplande werkweek kan soms een uitdaging zijn. Tijdens de komende ‘gezellige’ donkere maanden schiet dat er vaak iets te gemakkelijk bij in.

Volgens fitness ondernemer Carlos Lens is dit vandaag de dag helemaal niet meer nodig. ”Als je van 9 tot 5 werkt is er de uitkomst van de 24uurs gym. Daarnaast gaan bijna alle sportscholen al om half 7 in de ochtend open, zo kan je voor je aan een werkdag start meteen sporten. Het excuus van te weinig tijd en het lukt me niet gaat dus niet meer op.” Als je zicht hebt op hoe je week eruit ziet is plannen het allerbelangrijkste benadrukt Lens. “Een trucje om gemotiveerd te blijven is om je zelf een doel te stellen. De kunst is dat je daar vervolgens naar toe werkt. Want hoe meer resultaten je boekt met trainen en gezondheid, hoe gemotiveerder je raakt en ook blijft.”   

En als je een groot gedeelte van de dag zittend doorbrengt op je werk maken juist de kleine details het verschil. “Ga op de fiets naar je werk, pak wanneer je kan de trap, ga na je lunchpauze een extra een blokje om en drink genoeg water. Maar ik ben er vooral van overtuigd dat iedereen minimaal drie keer per week een uur intensief moet sporten op een sportschool. Dat hoeft niet per se met een kostbare personal trainer te gebeuren.”


Sporten is van groot belang voor je algehele gezondheid benadrukt Lens. “Zo blijf je lang fit en vitaal. Als je straks met je kleinzoon nog een sprintje kan trekken of als je op latere leeftijd moeiteloos je veters kunt strikken omdat je flexibel bent en niet buiten adem raakt als je de trap oploopt. Dat staat aan de basis van gezond bezig zijn. Je bouwt een goede weerstand op waarbij je niet vaak ziek bent en je zit lekker in je vel. En als mensen geven we natuurlijk ook om ons uiterlijk. Je voelt je fijn als je kleding lekker zit en je sexappeal meer naar voren komt. Dat is wat er met je gebeurt als je voldoende sport.”


Bovendien is voeding volgens Lens een belangrijk onderdeel van het complete gezondheidsplaatje. “Rust, training en voeding horen in mijn ogen alle drie in balans te zijn, waarvan voeding al snel 80% van het plaatje beslaat. Toch merk ik dat voeding meteen het grootste struikelblok blijkt. Het beste is daarom om je zes dagen in de week aan een voedingsschema te houden en als beloning één dag een ‘smokkeldag’ in te lassen. Je eet dan wat je lekker vindt en misschien iets wat minder gezond is.” Ook tijdens werkborrels en in sociale context is het een stuk simpeler om je gezondheid op nummer één te houden. “Bestel een rode wijn in plaats van een witte wijn. En je kan ook een keer ‘nee’ zeggen. Het is nu veel meer sociaal geaccepteerd om aan te geven dat je op je gezondheid let en daarom een spa rood bestelt en dit keer eens niet mee drinkt.”


Delen

Journalist

Related articles