European Media Partner

Hoe houdt je het spannend in bed?

Hoe hou je het - tijdens de koude wintermaanden – samen spannend in bed, of daarbuiten? Die vraag houdt veel stellen bezig. Journalist Marith Iedema schreef er het boek (S)experimenteren over.

Geen tijd van het jaar is zo geschikt om lekker tegen elkaar aan te kruipen, en van elkaar te genieten als de winter. Maar je seksleven spannend houden; dát is een uitdaging - zo weten de meeste mensen met een lange relatie. Kan je een langdurige liefdesverhouding hebben zónder afscheid te nemen van spannende seks? Marith Iedema ging op onderzoek uit en (s)experimenteerde wat af. 


Waarom is een spannend seksleven belangrijk, volgens jou? 

“Een goed seksleven is goud waard. Voor vrouwen net zo goed als voor mannen. Goede seks leidt tot een goede relatie; een goede relatie leidt tot goede seks. En uiteindelijk willen we allemaal – of bíjna allemaal – een duurzame bevredigende relatie. Dáár worden mensen werkelijk gelukkig van. Seks levert intimiteit op, mildheid, een goed gevoel over elkaar. Seks is hét middel om alledaagse irritaties mee te bestrijden. Wie een goed seksleven heeft, is minder lichtgeraakt, gelukkiger, ontspannener. Maar het samen leuk houden in bed, dat is lastig. Sleur ligt op de loer. Daarom pleit ik voor (s)experimenteren. Dat betekent: op zoek gaan naar een beetje spanning om je seksleven op lange termijn leuk te houden. Dat hoeft niet elke dag, of elke week. Maar wel vaak genoeg om het vlammetje brandend te houden.”


Hoe doe je dat?

“Sexperimenteren vergt lef. Je moet je grenzen niet overschrijden, maar het kan geen kwaad om je comfortzone een beetje op te rekken, om zo nu en dan iets nieuws te proberen.” 


Hoe voorkom jíj sleur?

“Samen met mijn geliefde heb ik van alles geprobeerd: erotische feesten, een partnerruil, de nieuwste speeltjes. Maar wat ík doe, is voor de meeste mensen véél te heftig. Begrijpelijk. Ik vind heus niet dat iedereen eens een orgie moet proberen. Ook binnen een monogame relatie kan je (s)experimenteren – iets uitproberen buiten je routine. Zoek uit wat voor jullie spannend is! Speel bijvoorbeeld eens het bordspel ‘Ultiem Verlangen’, doe een rollenspel, of kijk eens sámen porno, in plaatst van alleen. En roep niet direct: dat is níks voor mij! Eis van jezelf dat je eens iets probeert, en kijk hoe het uitpakt. En wees eerlijk over je fantasieën en verlangens - schaam je niet voor je seksuele behoeften. Stel je hart open voor de verlangens en behoeften van je geliefde. En kom elkaar tegemoet: gun elkaar iets, ook als dat in eerste instantie lastig is. Ik heb vaak gezien hoe schijnbaar rotsvaste ideeën en gevoelens konden verschuiven.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles