European Media Partner

Het recept tegen huidveroudering

Is een dagcrème of een nachtcrème nodig voor een optimale huidverzorging? En horen we dagelijks een portie superfoods te eten om huidveroudering tegen te gaan? De keus uit cosmetische producten is reuze en feiten over voedsel veranderen steeds weer in fabels. Wat is nu het echte recept om mooi oud te worden? 


“In de basis heb je eigenlijk niets nodig, vertelt Maaike Dorsteen, eigenaresse van rimpelblog Furrow.nl. “Kijk maar eens naar mannen, zij gebruiken vrijwel niets. Het beste anti-aging middel dat er is, is niet roken, geen alcohol drinken, voldoende slaap, voldoende beweging en vooral veel lachen. Dit klinkt heel saai, maar geen enkele huid is opgewassen tegen een ongezonde levensstijl. Met of zonder gebruik van crèmes. Dit betekent niet dat als ik chocoladekoekjes bak met mijn kinderen, ik daarna op een rauwe wortel moet kauwen. Het is belangrijk te doen waar je gelukkig van wordt, maar zorg dat je niet doorslaat in dingen.”


Ons streven naar perfectie is volgens Maaike de reden dat we ook behoefte hebben aan cosmetische producten of ingrepen. Het zijn luxeproducten. “Bleek zijn als je moe bent of wallen hebben als je slecht hebt geslapen. Of een trekkende huid na het douchen. Dit zijn hele natuurlijke verschijnselen, waar zelfs kinderen last van hebben. Maar we willen het graag verhullen om er perfect uit te zien.” 


Om erachter te komen welke crème bij je past, adviseert Maaike een huidscan. Want dat ene product dat je op de reclame voorbij ziet komen, hoeft niet perfect te zijn voor jouw type huid. Heb je bijvoorbeeld een lichte, minder stevige huid, dan ben je gevoeliger voor rimpels. Je moet dus goed kijken waar de focus voor jou ligt. Met een lifescan leer je meer over je huid. Hoewel een kijkje in de spiegel je ook al veel vertelt. ”


Door weer en wind

In de winter heeft je huid wel meer bescherming nodig, met meerdere laagjes. Zo gebruikt Maaike zelf een serum en een dagcrème. En als je veel buiten bent in de winter, raadt Maaike aan ook een zonnebrandcrème te gebruiken. Het voelt misschien gek, om meerdere crèmes tegelijk te smeren, maar de meerdere laagjes houden de schadelijke weersomstandigheden buiten de deur. In de zomer is een serum en een zonnebrandcrème voldoende. Verder dragen antioxidanten bij aan de bescherming van je huid, een middel dat vaak onderschat wordt. Antioxidanten weren namelijk de zon, luchtvervuiling en infraroodstralingen. Je vindt ze in verschillende crèmes en in voeding, zoals groenten, fruit en noten.”


Het verzorgen van je huid, kun je volgens Maaike vergelijken met sporten. “Als jij iedere dag een uur in de sportschool staat, kun je meer eten en heb je een strakker lijf. Dat is ook zo met je huid. Je kunt er veel aan doen om de textuur van je huid te verbeteren, maar daar moet je tijd en geld voor over hebben.” Voor wie geen groot budget heeft of simpelweg niet voldoende tijd heeft, doet een zonnebrandcrème al wonderen. Maaike: “Huidveroudering wordt 80% veroorzaakt door de zon. Als je het hele jaar door al zonnebrandcrème gebruikt, heb je al 80% winst gemaakt.” 


Cosmetische ingrepen

Hoewel er nog een taboe heerst op cosmetische ingrepen voor een jongere huid, is het toch wel een veilige manier om de textuur van je huid jong te houden, vertelt Maaike. Daarnaast wordt het ook steeds meer sociaal geaccepteerd. “Dit is te danken aan de openheid van de sterren over hun cosmetische ingrepen. Ook door social media kanalen als Instagram, worden cosmetische ingrepen steeds populairder bij een jongere generatie. Behandelingen die populair zijn, zijn nog altijd botox, laserbehandelingen en lipfillers. De trend die nu gaande is, zijn non-experimentele en non-invasieve ingrepen, zodat de risico’s minimaal zijn.  We hebben ons lesje geleerd dat je niet moet experimenteren met je gezicht of lichaam.”


Verder voorspellen de ontwikkelingen in de plastische chirurgie dat er meer behandelingen verdwijnen dan bijkomen. “De natuurlijke look is op dit moment trending, waardoor veel experimentele behandelingen zullen verdwijnen in 2019.”

Delen

Journalist

Esra Buke

Related articles