European Media Partner

Hét moment voor een carrièreswitch? Nu!

Van business manager naar creatief strateeg? Waarom ook niet! De huidige arbeidsmarkt leent zich goed voor een carrièreswitch. Hoe pak je dat aan?

Medewerkers hebben in deze krappe arbeidsmarkt een sterke onderhandelingspositie; een goed moment voor een promotie of salarisverhoging. Maar wat als je een complete switch wilt maken naar een ander werkgebied? Van accountant naar redacteur, of van recruiter naar online marketeer? Ook daar leent de huidige markt zich goed voor. Het vraagt echter wel om wat meer voorbereiding. 


Neem de tijd 

Het antwoord vinden op de vraag ‘welk beroep past bij mij?’ is niet makkelijk. Neem daar de tijd voor; een jaar is niet ongebruikelijk. Doe onderzoek naar het aanbod op de markt, wat je wilt en waar je goed in bent. Een loopbaancoach kan het proces vergemakkelijken en versnellen. Samen achterhaal je onder andere je behoeften, talenten en interesses. Ook kan het verstandig zijn een financiële buffer op te bouwen voor omscholing of een sabbatical. Blijf je toch bij je huidige baan? Dan kun je er altijd nog van op vakantie gaan.


Laat je bijscholen 

Bij- of omscholing? Goed idee. Wanneer je aan een carrièreswitch denkt, heb je waarschijnlijk jaren een specifieke studie gevolgd of lange tijd ervaring opgedaan in een bepaald vakgebied. Met bij- of omscholing doe je relevante kennis op voor je nieuwe beroep en laat je zien gemotiveerd te zijn voor deze stap. Je kunt ook bij een mogelijke nieuwe werkgever vragen of er opleidingsbudget beschikbaar is. 


Werk je CV bij 

Dat je CV (en LinkedIn) up-to-date moet zijn, is vast geen verrassing. Noem alle opleidingen die je hebt gevolgd, ook de minder relevante. Daarmee laat je zien dat je bereid bent om te leren en over een bepaald denkniveau beschikt. Licht belangrijke werkervaringen voor je nieuwe baan uit en kort de minder essentiële in. Vergeet overdraagbare competenties niet. Wanneer je als marketingmanager hebt gewerkt en daarna het onderwijs in wilt, zal een nieuwe werkgever het vast interessant vinden dat je een team hebt geleid en hoe dat je afging.


Zet je netwerk in 

Je weet voor welke baan je wilt gaan en je CV is op orde; tijd om je netwerk te gebruiken. Praat met bekenden die werkzaam zijn in jouw toekomstige vakgebied. Wat zijn jouw verwachtingen bij de functie en kloppen die? Vraag vervolgens of zij hun eigen netwerk willen inzetten. Een eerste gesprek bij een nieuwe werkgever gaat vaak via een bekende. Vergeet die niet te bedanken als het is gelukt. Een etentje doet het altijd goed.


Zoek naar de juiste functie

Een kleine stap terug in senioriteit staat niet gelijk aan een stap terug in werkgeluk. In tegendeel. Solliciteren op een functie die iets meer junior is dan je eigenlijk bent, is heel logisch als je een nieuw vakgebied instapt. Je hebt ten slotte nog weinig ervaring op dit gebied. Geef jezelf ruimte om te ontwikkelen, nog meer benodigde kennis op te doen en op een logische manier te groeien in de functie. 


Bereid het gesprek goed voor

Heb je eenmaal een sollicitatiegesprek te pakken, bereid je dan extra goed voor. Lastige vragen komen vast jouw kant op. Waarom maak je deze switch? Wat trekt je aan in deze baan? Wat is je toekomstvisie? Besef ook dat een ander bedrijf een andere cultuur met zich meebrengt. Ontdek wat er verwacht wordt van de medewerkers en speel daarop in. Maar vergeet daarbij niet jezelf te blijven.

Feit

Weten welke bekende mensen je voorgingen in een carrièreswitch? Lees dan dit artikel eens!

Delen

Journalist

Nadine Fischer

Related articles