European Media Partner
Monique en Jan des Bouvrie WONEN

Het ideale huis volgens des Bouvrie

Jan en Monique des Bouvrie zijn een onlosmakelijk fenomeen in de Nederlandse woon- en designsector. Ze zijn al eenendertig jaar bij elkaar en runnen ook hun bedrijf samen. Het geheim achter dit succesvolle en creatieve koppel is een mooi voorbeeld van hoe je werk en privé succesvol langs elkaar heen kunt laten lopen.

“Een droomhuis is pas een droomhuis als het speciaal voor jou gecreëerd is en je het als een warme deken om je heen kunt slaan zodat je er heel gelukkig bent.”

Volgens Monique is elkaar op tijd de ruimte geven een belangrijke factor. “Jan is goed in de architectuur en ik doe het interieur. We houden het gescheiden, zo krijg je geen conflict samen. Soms kan ik teveel op zijn stoel gaan zitten en hij op die van mij, maar dat werkt niet. Natuurlijk hebben we wel eens discussies over het creatieve proces, dat houdt je alert en het blijft zo spannend. We zijn allebei sterke persoonlijkheden, maar met de jaren word je verstandiger en laat je bepaalde dingen gaan. Een goed voorbeeld, dat gebeurde gisteravond nog, wil ik die ene lamp thuis graag geel verven, maar dan roept Jan: ‘Dat matcht niet mooi met de kunst hoor!’ Dan waag ik nog twee pogingen maar dan laat ik het erbij zitten. De verdeelsleutel is heel goed. Ieder moet zijn eigen ding kunnen doen, niet constant op elkaars lip zitten. Dat werkt prima op deze manier.”


De start van hun relatie begon heel geleidelijk en toch vloeiend herinnert Jan zich. “Monique begon met de lakens van het bed te halen, het bed eruit te halen, bloemen in huis neer te zetten. Heel langzaam bracht ze haar persoonlijke sfeer in huis. Dat vind ik het leuke aan vrouwen, ze doen het zonder iets te zeggen en ineens staat het er. Al snel werkte ze mee in de zaak. En we zijn nu op een mooi moment beland, zij heeft haar eigen klanten en ik mijn eigen klanten. Het werkt perfect zo.”


Klanten komen van heinde en verre om hun droomhuis door het duo te laten realiseren. Maar een droomhuis is niet zo een, twee, drie te omschrijven. Het is voor iedereen weer anders vertelt Monique, die gespecialiseerd is in het interieur.


“Een droomhuis is pas een droomhuis als het speciaal voor jou gecreëerd is en je het als een warme deken om je heen kunt slaan zodat je er heel gelukkig bent. Ik geloof in customizen en ambachtelijkheid. Het gaat om de persoonlijke touch. Het is niet zo dat ik een kant en klaar pakketje heb liggen. Ik zoek een bepaald spanningseffect op om er iets bijzonders van te maken, dus het is vooral erg inleven in de ander. Ik werk wel graag met bepaalde kunstobjecten, in de breedste zin van het woord. Iets aan de muur ophangen of iets neer zetten of een bijzondere vaas. Als het maar een toegevoegde waarde heeft.”


Volgens Jan die zich naast het meubelontwerpen ook veel richt op het bouwen en verbouwen van huizen, is de functionaliteit het allerbelangrijkste voor een droomhuis. “Mijn visie is dat je kijkt, niet of het mooi wordt, dat wordt het toch wel, maar dat het heel functioneel wordt. Schrijf de functies op die iemand nodig heeft. Daarnaast is licht ontzettend belangrijk, zowel daglicht als kunstmatig licht voor de setting en de sfeer. Het licht moet zowel links als rechts door het hele huis stralen. Dat je als het ware dwars door het hele huis kunt kijken.”


Zelf claimt Jan dat hij de trend jaren geleden al gelegd heeft voor zijn eigen ultieme droomhuis en daar ook nog aan vast houdt. “Veel wit. Ik ben heel eigenwijs, ik blijf bij mijn eerste idee. Wel met veel ruimte voor kunst, vooral kunst met veel kleur. Dat verrijkt en geeft diepgang in een huis.”

Delen

Journalist

Sylvana Terlage

Related articles