European Media Partner

Het culinaire leven van Hugo Kennis

Stel je voor: je bent kok en moet 30 dagen lang op een onbewoond eiland leven met alleen water, bananen, bloem en als je mazzel hebt een beetje rijst. Het overkwam televisiekok Hugo Kennis toen hij in 2019 meedeed aan Expeditie Robinson en het programma uiteindelijk zelfs won. ‘Ik vond het waanzinnig. Het brengt je helemaal terug naar de basis.’ 

Hugo Kennis (1986) groeide op in het Brabantse dorpje Veldhoven. Hij ontwikkelde er zijn liefde voor eten en zelf verbouwen: “Als kind kreeg ik een stukje land in de tuin waar ik mee mocht doen wat ik zelf wilde.” Hugo besloot er een moestuin van te maken, wat het kookvuur in hem aanwakkerde. “Wat ik uit mijn moestuin haalde wilde ik ook goed bereiden, dus haalde ik boekjes bij de bibliotheek om te leren koken.” 


Zijn ouders lieten hem zijn gang gaan en toen hun huis geschilderd moest worden, opende hij zijn eigen restaurantje: “Ik maakte lunch voor de schilders, ze moesten er zelfs voor betalen. Een dag van tevoren kregen ze het menu met niet te ingewikkelde gerechten als uitsmijters.” 


Hugo besloot de koksopleiding te volgen, waarna hij tevens de theateropleiding afrondde. De jaren erna speelde hij in musicals, maar woedde zijn liefde voor koken tegelijkertijd in hem voort. Pas op latere leeftijd ging hij aan de slag als televisiekok en kwam hij terecht waar hij nu staat. “Mijn afstudeergerecht van de koksschool – gebraiseerde kalfswang op paddenstoelenrisotto – symboliseert mijn culinaire carrière. Het gerecht heeft heel lang nodig omdat de saus lang moet opstaan, net als de weg naar hoe ik hier ben gekomen.”


Niet alleen zijn opleiding duurde lang, ook zijn deelname aan Expeditie Robinson. “Het klinkt heel cheesy, maar het brengt je zowel emotioneel als geestelijk en lichamelijk terug naar de basis. Ik vond het geweldig! Na drie weken hadden we eindelijk genoeg ingrediënten om met smaak te koken. Heel cool om daar zo lang naar toe te werken. Ik realiseerde me des te meer dat eten niet voor de hand liggend is, je moet er moeite voor doen. Zelfs op een onbewoond eiland zonder geld, stroom of een douche kan je genieten van eten.”


Inmiddels heeft Hugo een huis met (moes)tuin. Zijn geliefde kippen lopen er rond, hij haalt elke dag verse eitjes uit de ren en wat hij oogst bepaalt wat hij kookt. “Ik merk dat ik 90% van mijn inspiratie uit mijn moestuin haal. Of het nou een paar wortelen of een hele spitskool voor op de barbecue is, het gaat uiteindelijk altijd om de basis die goed moet zijn.”

Delen

Journalist

Liselotte Legebeke

Related articles