European Media Partner

Het beste van twee werelden in de metropoolregio Amsterdam

Amsterdam en de metropoolregio eromheen zijn al jaren populair. De 32 gemeenten rondom onze hoofdstad vormen een van de sterkste regio’s van heel Europa. Maar waar zit die enorme aantrekkingskracht?


Werkgelegenheid, een groot financieel hart, creatieve en internationale bedrijvigheid, veel ICT, maar ook veel kunst en cultuur: in Amsterdam vind je voor ieder wat wils. “Dat heeft altijd al veel mensen  aangetrokken, maar ook bij veel expats stond Amsterdam enorm in de kijker voor de coronacrisis losbarste”, vertelt Eefje Voogd, eigenaar van Eefje Voogd Makelaardij en Amsterdamse Vastgoedvrouw van 2019.


Carrière maken in het groen

Daarnaast is Amsterdam natuurlijk ook een studentenstad. “Je ziet vanaf de onderkant van de woningmarkt veel aanwas van jonge mensen”, vertelt Eefje. “Je komt als student in de stad terecht, raakt verknocht aan wat de stad te bieden heeft en maakt hier ook carrière. Zodra deze carrièremakers een gezin gaan vormen maken ze voor zichzelf de afweging om in Amsterdam te blijven wonen of te kijken over de stadsgrenzen. Dan lonkt het huis met tuin. Veel jonge gezinnen trekken de stad uit op zoek naar meer ruimte en betere betaalbaarheid. De dorpen in de omgeving winnen daarom ook aan populariteit. Maar het liefst wel op maximaal een kwartiertje van Amsterdam.”


Men wil het beste van twee werelden, stelt Eefje. “Wonen in het groen, maar ook vlak bij de stad. We zien daarom ook steeds meer belangstelling voor appartementen in die regio. De leefomgeving heeft voor jonge en oudere stellen een enorme aantrekkingskracht. Ze kunnen er bijvoorbeeld een bootje aanleggen, lekker sporten, maar ook een luxe appartement huren of kopen, met een goede buitenruimte. Ook bieden deze dorpen uitstekende horecagelegenheden op loopafstand, wat voor veel mensen een must is. De omgeving is ook enorm divers. Rauwe polders, bos, het water, het zit allemaal op een korte afstand in deze regio.”


Woningtekort

Echter, aan deze enorme vraag kan momenteel niet goed voldaan worden. “Er is in Nederland een gigantisch tekort aan woningen”, vertelt Eefje. “Er is te weinig gebouwd en het aantal huishoudens blijft maar groeien. Er is wel voldoende plancapaciteit, maar die woningen staan er niet zomaar. De processen zijn vaak stroperig en complex. Iedereen moet overal iets van vinden en dat vertraagt de boel vaak enorm. Vanuit de bouwwereld wordt er keihard gewerkt om sneller te bouwen, maar het kost natuurlijk altijd tijd. Daarnaast is bouwen in binnenstedelijk gebied ook nog eens een stuk complexer dan bouwen in de polder. Toch moet je blijven kijken waar de vraag zit en daarin blijven voorzien. Niet enkel bijbouwen waar dat mogelijk is, maar daar bouwen waar men echt wil wonen.”


Tijd om te kopen?

En als je dan klaar bent om een woning in de metropoolregio Amsterdam te kopen, waar moet je dan op letten? “Het is misschien een beetje preken voor eigen parochie, maar ik zou zeker een aankoopmakelaar aanraden”, vertelt Eefje. “Die kan je behoeden voor een kat in de zak, kent de lokale problematiek en weet wat er speelt, ook bouwtechnisch. Wil je wonen in Amsterdam, dan zal je waarschijnlijk best wat concessies moeten doen omdat de betaalbaarheid behoorlijk onder druk staat. Denk dus goed na over je wensenlijstje en hou hierbij ook rekening met hoe je de toekomst voor je ziet. Wonen op een uur rijden van Amsterdam is nu natuurlijk goed te doen, maar als de crisis straks voorbij is en de files terugkomen, dan wordt dat uur al snel twee uur. Wil je dat dan nog steeds? Daar moet je over nadenken.”


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles