European Media Partner

Het belang van spierherstel

Intensief sporten betekent ook zorgen voor een goed herstel van je spieren. Lois Abbingh is handbalster van het Deense Odense HC en van het Nederlands team, waarmee ze vorig jaar wereldkampioen is geworden en tevens topscorer van het toernooi. Ze vertelt hoe belangrijk spierherstel is in haar dagelijkse routine.

Handbal is een sport met een hoge intensiteit vanwege de korte sprints, het springen en de snelle wisselingen van welke kant het spel op gaat. Hoe bescherm jij jezelf tegen blessures veroorzaakt door deze hoge intensiteit?

“Ik doe veel specifieke krachttraining, zodat vooral mijn knieën en schouders goed voorbereid zijn op de harde klappen die ik krijg tijdens het handballen. Daarnaast doen we bij de club ook veel blessurepreventie, bijvoorbeeld balansoefeningen voor de enkels en knieën. Maar ook veel schouderoefeningen met elastieken. Het zijn de kleine spieren om de gewrichten heen die vaak vergeten worden. Voor elke training zorg ik dat ik goed warm ben en ik draag bijvoorbeeld altijd compressiekousen om mijn kuitspieren warm te houden tijdens trainingen.”


Wat is het belang van spierherstel voor jou? 

“Het is ontzettend belangrijk om mijn spieren zo snel mogelijk te laten herstellen. Eigenlijk begint dat al preventief tijdens de trainingen. Ik train vaak twee keer op een dag en ik moet ervoor zorgen dat ik de volgende dag ook weer één of twee keer aan de bak kan. Als het een drukke periode is met veel wedstrijden dan is het helemaal belangrijk om zo snel mogelijk te herstellen. Dat begint dan echt direct na de training. Wij hebben vaak geen 48 uur om te herstellen van bijvoorbeeld een krachttraining, maar we moeten vijf uur later alweer op het trainingsveld staan voor een handbaltraining. Dit vergt dus ook een ander spierherstel.” 


Wat doe jij om spierherstel te bevorderen? Heb je hier een bepaalde routine voor?

“Na zware trainingen en wedstrijden neem ik standaard een proteïne shake. Ik draag altijd compressiekousen tijdens of soms ook na een training of wedstrijd. En ik probeer na een wedstrijd natuurlijk zo snel mogelijk te eten om alle voedingsstoffen weer aan te vullen. Maar ik maak bijvoorbeeld ook veel gebruik van een theragun, een massageapparaat om mijn spieren los te maken.”


In hoeverre heeft spierherstel bijgedragen aan alle successen die je tot nu toe hebt bereikt? 

“Ik merk vooral tijdens toernooien (EK’s en WK’s) hoe belangrijk het is om heel zorgvuldig met spierherstel om te gaan. Bij de club heb je na een wedstrijd vaak een dag vrij en speel je de volgende wedstrijd pas een paar dagen later. Maar tijdens toernooien met het Nederlands team speel je soms twee hele belangrijke wedstrijden in twee dagen. Je denkt vaak na die eerste wedstrijd dat het lastig wordt om de volgende dag nog zo’n prestatie te leveren. Maar door goed voor mezelf te zorgen lukt het me toch om in korte tijd goede prestaties te leveren. Uiteindelijk heeft me dat een heleboel medailles opgeleverd!”


Tot slot, heb je nog tips voor amateur sporters om bij elke training of work-out zo fit mogelijk aan de start te verschijnen?

“Besef dat ieder lichaam anders is en dat wat voor de een werkt niet goed hoeft te zijn voor de ander. Luister dus naar je eigen lichaam en pas je programma daarop aan. Als je zwakke plekken hebt door blessures blijf die dan ook altijd wat extra aandacht geven. De valkuil is (ook voor mezelf) dat je na het revalideren denkt dat alles weer in orde is. Maar je moet het altijd even een klein beetje extra aandacht en zorg blijven geven. En vergeet ook niet om er vooral veel plezier in te hebben. Plezier neemt bijna alle pijntjes weg!”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles