European Media Partner

Haartransplantaties: “van pionierswerk naar wetenschap”

Dankzij de Follicular Unit Extraction (FUE) techniek kunnen artsen sneller, makkelijker en vrijwel pijnloos voor de patiënt een haartransplantatie uitvoeren. Ook hoeven patiënten zich niet meer volledig kaal te scheren voor de transplantatie en ziet het resultaat er natuurlijk uit. 

“De ontwikkelingen van haartransplantaties staan niet stil en de resultaten zien er vandaag de dag heel natuurlijk uit”, vertelt Dr. Talat Kara, cosmetisch arts KNMG & NVCG gecertificeerd. Eén van de nieuwste technieken die voor veel verbetering heeft gezorgd, is de motor Follicular Unit Extraction (FUE) techniek waarbij de arts zonder te snijden, individuele haarzakjes in zijn geheel gemotoriseerd met een hele kleine boor kan uitboren. Dr. Kara: “Hiermee kan de arts grote hoeveelheden haar snel verplaatsen naar het gebied dat kaal is of kaal wordt. Andere methoden zoals de handmatige FUE-methode, waar artsen alle haartjes handmatig losboren, of de FUT-methode, waar artsen een reep huid moeten uitsnijden, zijn veel bewerkelijker en pijnlijker. Daarnaast brengt het een risico mee dat er te grote groepjes gesneden worden, waardoor het wel eens minder natuurlijk kan ogen.” 


Pionierswerk

Nog een voordeel van de FUE-techniek volgens Dr. Kara: “De herstelperiode is korter en je houdt er bijna geen littekens aan over. Daarnaast merk je al na één maand haargroei in plaats van na drie maanden en komt rond de 95% van alle getransplanteerde haarzakjes uit. Ook krijg je al na zes tot acht maanden een goed beeld van hoe het uiteindelijke resultaat van de transplantatie zal zijn, dat hiervoor pas na twaalf maanden zichtbaar werd. Wat begon als pionierswerk is inmiddels een wetenschap geworden.” 


Ingrepen in Nederland

De komst van de FUE-techniek en de voordelen die het met zich mee brengt, speelt een grote rol in de toenemende populariteit van haartransplantaties. En dankzij sociale media blijven die innovaties niet onder de radar. “De wereld is veranderd”, vertelt Dr. Kara, “resultaten worden nu online gedeeld waardoor de mogelijkheden en innovaties van haartransplantaties veel zichtbaarder zijn dan voorheen. Patiënten die al jaren nadenken over een transplantatie zien hierdoor hoe mooi het bij een ander is gedaan en informeren bij diegene naar de ingreep en de kliniek, waarna ze bij ons terechtkomen.”


In zijn kliniek ontvangt Dr. Kara soms ook patiënten die een haartransplantatie in het buitenland hebben ondergaan, die niet goed zijn gegaan. Zijn advies is dan ook om de ingreep in Nederland te doen: “De artsen in Nederland zijn goed opgeleid voor het uitvoeren van haartransplantaties. In het buitenland werken artsen soms zonder ervaring of opleiding. En er zijn gevallen waar zelfs haartransplantaties worden uitgevoerd zonder artsen. Doe je de ingreep in Nederland, dan heb je altijd een gekwalificeerde arts die, ook bij problemen, opgeleid is om je te helpen en het op te lossen.” 


Twintig procent

Het aantal haartransplantaties zal volgens Dr. Kara de komende periode zeker toenemen. “Momenteel overweegt twintig procent van de mannen een haartransplantatie”, licht Dr. Kara toe. “Daarnaast blijft de techniek zich ontwikkelen. Er zijn er nog zo veel mogelijkheden voor de toekomst, waar we mensen nog beter kunnen helpen aan een natuurlijker eindresultaat.” Zijn verwachting is dan ook dat drie tot vijf procent van mensen die last hebben van kaalheid een haartransplantatie zal ondergaan. Dit is nu nog onder de één procent. 

Delen

Journalist

Esra Buke

Related articles