European Media Partner

Haal duurzaamheid in huis

Duurzaamheid is hot en happening, ook in de interieurwereld. Steeds vaker wordt er gewerkt met duurzame materialen, zoals duurzaam verkregen hout.

Zo ook door het Amsterdamse bedrijf Wooden Amsterdam. “Toen ik begon met deze onderneming dacht ik eigenlijk: ‘je kan niet meer ondernemen zonder duurzaam te zijn’”, vertelt eigenaar van het bedrijf Wieger Josemans. “Ik kon het simpelweg niet over mijn hart verkrijgen om iets te gaan doen dat niet duurzaam was. Zodoende zijn we begonnen met de verkoop van innovatieve woonproducten gemaakt van duurzaam hout, allen met een uniek verhaal.”


Kwaliteit en duurzaamheid

Eigenlijk begon het bedrijf bij de vader van Wieger, Hans. “Hij stuitte op een akoestische versterker voor je smartphone, gemaakt van duurzaam hout”, vertelt Wieger. “Vanuit dit product zijn we gaan werken aan een visie waarin we duurzame producten van hout zijn gaan aanbieden. Er waren al veel houten producten op de markt, maar de kwaliteit hiervan was niet altijd even goed, en duurzaamheid stond ook niet hoog op de agenda. Inmiddels hebben we ons assortiment flink uitgebreid en werken we samen met allerlei verschillende duurzame merken. Daarnaast maken we ook onze eigen producten van duurzaam hout.”


Voor hout bestaan verschillende keurmerken om duurzaamheid aan te duiden. “In de basis begint het dus al bij het inkopen van producten die gemaakt zijn van gecertificeerd hout of bij het gebruiken van gerecycled hout. Alle producten die we verkopen zijn op deze manier duurzaam. Daarnaast wilden we nog net iets verder gaan om te compenseren voor de merken die misschien iets minder duurzaam zijn. We doneren daarom een deel van de omzet aan Trees for All. Hiervan worden opnieuw bomen aangeplant, wat de duurzaamheid nog verder verhoogt.”


Drie takken

Voor Wooden Amsterdam is het echter nog niet genoeg om alleen duurzaamheid uit te stralen op de consumentenmarkt. “Naast onze webshop leveren we ook aan ongeveer honderd winkels en we leveren maatwerk voor bedrijven. Vooral dat laatste is een markt waarin qua duurzaamheid nog veel te winnen valt. Er zijn genoeg bedrijven die relatiegeschenken aanbieden, maar vaak worden deze niet duurzaam geproduceerd. Daarin willen we verandering aanbrengen door op kleine schaal duurzame producten aan te bieden die volledig op maat te maken zijn. Zo kan ook deze markt verduurzamen.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles