European Media Partner

Groente eten; dat kan leuker!

Per dag 250 gram groente eten lijkt niet zo moeilijk. Toch slaagt de overgrote meerderheid van de Nederlanders daar niet in. De oplossing? Van groente eten iets leuks maken.

In 2018 had meer dan de helft van de Nederlanders van 18 jaar en ouder matig of ernstig overgewicht. De Rijksoverheid zet zich in om overgewicht terug te dringen door onder andere het geven van voorlichting en advies over een gezond gewicht, gezonde voeding en meer beweging. Sommige mensen besluiten zelf ook hun steentje aan bij te dragen, zoals levensmiddelentechnologe Bernadette Kooijman. Haar bedrijf No Fairytales verrijkt bestaande producten met een flinke hoeveelheid groenten. De gezonde tortilla’s, hamburgerbroodjes en anijsbollen liggen inmiddels in supermarkten door het hele land. “Ik hoop dat ik de consument elk jaar kan verrassen met een nieuwe, gezonde food-innovatie.”


Kleine stapjes

Bernadette wil laten zien dat het eten van groente niet saai, maar juist leuk en lekker is. “In Nederland is obesitas een groot probleem. Het eten van meer groente en vezels, en daardoor automatisch minder suiker, vet en calorieën, kan bijdragen aan de oplossing hiervoor. Uit onderzoek komt echter naar voren dat het ontzettend moeilijk is om eetgedrag bij mensen te veranderen. Als je dat met kleine stapjes doet, met producten die mensen al kennen, maak je het grootste verschil. Iemand die weinig groenten lust, gaat niet van de een op andere dag ineens spruitjes, prei en artisjok eten. Maar als iemand van tortilla’s houdt, is het maar een kleine moeite om voor een tortilla te gaan die grotendeels uit groente bestaat. Zo blijven we binnen de comfortzone van mensen, maar brengen we toch verandering teweeg.”

Bernadette Kooijmans

Variëren, variëren, variëren

Onder een gezonde levensstijl verstaat Bernadette genoeg bewegen, voldoende ontspannen en veel groente en fruit eten. “Vooral het variëren met allerlei soorten groenten en het op verschillende manieren klaarmaken ervan is belangrijk. Iedere dag gekookte sperziebonen bij het avondeten is beter dan geen groente, maar dan eet je wel vrij eenzijdig. In elke groentesoort zitten weer andere vitaminen en ook iedere manier van bereiden brengt andere voordelen met zich mee.” Kortom: heel veel variëren, dan haal je er het meeste uit.


Groente eten is leuk!

Wat als groente eten nog geen gewoonte is? “Ook dan kan variatie helpen om het leuker en lekkerder te maken. Er zijn zoveel verschillende soorten groenten en zoveel manieren van bereiden; grillen, koken, rauw eten, stomen… Daar moeten toch voor iedereen een aantal geschikte opties tussen zitten. Verdiep je hier eens in; er is meer mogelijk dan je denkt.” Ook voor mensen met kinderen die weinig groenten eten of lusten heeft Bernadette een tip: “Maak er iets leuks van! Een wortel leent zich perfect om op bord een gezichtje van te maken. Ook zou het aanbieden van groente en fruit een gewoonte moeten zijn. Als een kind uit school komt en altijd een stroopwafel krijgt, raakt het daaraan gewend. Maar als je begint met een klein bakje snoeptomaatjes, dan kan dat net zo goed een gewoonte worden. Een hele gezonde zelfs. Groente is eigenlijk zo makkelijk om te promoten; er is een ontzettend groot aanbod en de meeste groenten hebben ook nog eens geweldige kleuren. Daar word je toch blij van?”

Delen

Journalist

Nadine Fischer

Related articles