European Media Partner

Groen in de stad

Het is algemeen bekend dat we onze CO2-uitstoot drastisch moeten verminderen en de biodiversiteit moeten versterken willen wij onze planeet leefbaar houden. In de stad zijn er daarom nu een aantal initiatieven, zoals stadstuinen, waar mensen een stukje grond kunnen kopen of huren en daar hun eigen planten, bloemen of groenten op kunnen verbouwen. Zo ook in Amsterdam. MijnStadstuin in Amsterdam biedt een aantal opties voor tuinders die veel of weinig zelf in de tuin willen doen. In dat geval wordt de tuin voor hen onderhouden. Daarnaast werkt MijnStadstuin ook nog eens mee aan vele projecten, zoals Het Natuurtalent, waar Inge Slothouber met haar tuin Amsterdammers en potentiële klanten wil inspireren tot het aanleggen van groene, natuurlijke tuinen met minimale verharding die veel insecten, vogels, kleine zoogdieren en amfibieën aantrekt. Het merendeel van de inwoners van een stad heeft een hele kleine tuin, dakterras of balkon (of erger, geen van allen). Toch is er, naast een stadstuin, heel veel mogelijk op een klein oppervlakte.

Dakterras

Bij een dakterras denk je misschien niet gelijk aan tuinieren, maar toch kun je met een aantal kleine veranderingen je dakterras omtoveren tot een groene oase. Kies bijvoorbeeld voor vaste planten zoals, siergrassen, kuipplanten of klimplanten. Deze planten hebben volume en geven je dakterras een mooie groene kleur. Bovendien gaan deze planten lang mee en zelfs een olijf of vijgenboom kan tegen een paar graden vorst. 


Balkon

Volgens het bekende tv-programma Eigen Huis & Tuin doen (kleine) fruitbomen het hartstikke goed op een balkon. Je kunt ze de hele zomer laten staan en je plukt er ook nog eens de vruchten van. Aan de rand van je balkon kun je het beste bamboe plaatsen, voor beschutting en schaduw. Bovendien waan je je met bamboe in een ware ‘stadsjungle’. Voor wat meer kleur en geur is lavendel een tijdloze plant voor in de tuin, maar ook zeker voor op het balkon. Bovendien heeft de lavendel weinig verzorging nodig en is daarmee ook zeer geschikt voor degene onder ons die geen groene vingers hebben. 


Planten rondom je huis zorgen niet alleen voor ‘groene’ oase. Ze dragen ook bij aan een grotere biodiversiteit. Groen heeft een enorme aantrekkingskracht op vlinders, vogels en bijen. Daarnaast kunnen bijen volgens De Bijenstichting niet leven zonder bloemen. Stuifmeel hebben de bijen namelijk vooral nodig om hun larven te voeden. Het is de bouwstof voor de opbouw van hun lichaam. Bloemen op hun beurt produceren weer geen zaden en vruchten als zij niet bestoven zijn. Maar ook het fruit, dat wij eten, is tot stand gekomen als gevolg van de bestuiving door bijen. Naast een belangrijke functie in de natuur hebben bijen dus ook nog eens een belangrijke economische waarde. Des te meer een reden om een extra plantje te kopen voor in je stadstuintje of rondom je huis!

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles