European Media Partner

Fluitend naar je werk

De Amsterdamse straten staan vol auto’s, en ook de tram en metro zijn populaire manieren om van en naar het werk te reizen. Maar de makkelijkste manier om in de hoofdstad van A naar B te komen, is nog altijd met de fiets.

File op de grachten

Als ik ’s ochtends naar mijn werk rijd kom ik op de grachten regelmatig een rijtje auto’s tegen dat stilstaat omdat de weg geblokkeerd wordt door een vracht- of verhuiswagen. Zelf zigzag ik er op mijn fiets lachend omheen en ben ik binnen no time op mijn werk. Toch is er nog wat werk aan de winkel om fietsen meer te stimuleren. Uit onderzoek van het CBS blijkt namelijk dat men nog altijd het liefst met de auto naar het werk gaat, zelfs als ze een afstand van minder dan 1 kilometer moeten overbruggen. En dat terwijl fietsen juist zo goed is voor een stad als Amsterdam.

 

“Er zijn vele redenen om in plaats van de auto eens de fiets te pakken”, vertelt Steven Uitentuis, co-founder en managing director van Swapfiets. “Mensen die fietsen leven gemiddeld langer, het houdt je vitaal. Het is dus een heel gezonde manier om je te verplaatsen. In een stad als Amsterdam ben je met de fiets ook nog eens veel sneller dan dat je met de auto bent. En het is natuurlijk beter voor het milieu, omdat je op de fiets geen uitlaatgassen uitstoot.”

 

Maar waarom fietsen we dan niet?

Dat de meeste mensen de fiets toch laten staan, heeft volgens Steven een duidelijke financiële reden. “Mensen willen niet om de haverklap geld uit moeten geven aan een fiets”, vertelt hij. “Ze durven geen dure fiets aan te schaffen, uit angst dat deze gestolen wordt, maar het alternatief is een goedkoop barrel dat continu reparaties vraagt. Veel mensen willen in de stad best fietsen, maar laten zich toch weerhouden door de zorgen die daarbij komen kijken. Door die zorgen weg te nemen en fietsen financieel aantrekkelijk te maken kan je mensen stimuleren om toch voor de fiets te kiezen, in plaats van voor de auto of het openbaar vervoer.”

 

Een fiets van de zaak

Ook bedrijven kunnen er enorm van profiteren als ze in plaats van een auto een fiets van de zaak aanbieden. “Het wordt voor de zakelijke rijder steeds makkelijker om voor de fiets te kiezen. De overheid heeft er een flink fiscaal voordeel aangehangen, omdat er 7% bijtelling geldt op een fiets van de zaak. Dit betekent dat bedrijven al voor minder dan een euro per maand een fiets voor hun werknemer kunnen regelen. Omdat een abonnementsdienst als Swapfiets ook de onderhoudskosten uit handen neemt en zorg draagt als de fiets gestolen wordt, hoeft de werkgever zich ook niet druk te maken over extra kosten. Daarnaast krijgt hij er ook nog eens gezondere en dus productievere werknemers voor terug, die de kosten van een fiets er binnen no time uitgereden hebben.”

 

Voor mensen die verder van hun werk wonen kan een e-bike een fantastische oplossing zijn. “Toen we deze voor het eerst aanboden waren ze binnen no time uitverkocht. Heel veel mensen willen wel fietsen, maar willen liever niet bezweet op de plaats van bestemming aankomen. Zo’n e-bike biedt dan een perfecte uitkomst, omdat je alle voordelen van een normale fiets hebt, en ook nog eens moeiteloos langere afstanden af kan leggen. Als bedrijven een fiets van de zaak zouden aanbieden, zou dat zeker voor zowel werknemer als werkgever tot grote voordelen leiden.”

Delen

Journalist

Related articles