European Media Partner

Fijn; weer aan de najaarswijn!

Wat zijn de beste wijnen voor dit najaar? Hoe herken je een kwalitatief goede wijn? En kun je na één keer proeven bepalen of je van een bepaald type wijn houdt?

Vinoloog Ruud Heuvelmans werkt al 33 jaar bij Wijnhandel Léon Colaris, waarvan hij de laatste twaalf directeur is. “We gaan bijna richting het honderdjarig jubileum!” We vroegen hem naar zijn wijnadvies voor dit najaar. “In de zomer kiest men vaak voor witte wijn of rosé. Nu het herfst is en we weer vaker stevige gerechten gaan eten, kunnen we weer overgaan op het zwaardere werk: volle wijnen met flink wat kruidigheid. Denk aan gerijpte Bordeaux met tonen van leer, tabak en cassisfruit. Er zijn ontzettend veel fijne najaarswijnen om uit te kiezen. Wat ik vaak aanraad, zijn Franse wijnen uit Bourgogne, Châteauneuf-du-Pape of Bordeaux, Italiaanse wijnen uit Toscane en Piëmonte of een Spaanse wijn uit Rioja of Ribera del Duero.” 


Wijn met smaak én sentiment

Zijn eigen favoriete najaarswijn? “Ik ben een echte Bordeauxman. Enkele keren per jaar ga ik daar wijnen proeven en producenten bezoeken. Een wijn waar ik een speciale band mee heb is Château La Tour de By uit de Médoc. Deze wijn ken ik al 33 jaar en heeft naast een eerlijke prijs en heerlijke smaak ook sentiment voor mij; de voormalig directeur van Colaris deed al zaken met château eigenaar Marc Pagès en ik nu met zijn kleinzonen.


Op zoek naar de juiste fles

Een kwalitatief goede wijn herkennen begint volgens Ruud met het lezen van het etiket. “Bij witte wijn adviseer ik in ieder geval altijd om de jongste jaargang te kiezen. Wit is in de regel minder lang houdbaar dan rood. Het is overigens een fabel om te denken dat alle rode wijnen bewaard kunnen blijven; de meeste moeten binnen twee jaar gedronken worden.” Vervolgens is ruiken erg belangrijk. “Als het muffig of naar natte krant ruikt, kan het de kurk zijn die geïnfecteerd is met een schimmel. Ook kun je de intensiteit en puurheid van het fruit op deze manier goed achterhalen.” 


Tien keer scheepsrecht

Uiteindelijk draait het allemaal om het proeven. “Je zult diverse wijnen moeten proberen om erachter te komen wat je lekker vindt. Een veelgemaakte fout is dat mensen uit een bepaald gebied ooit één fles hebben gedronken en daarna zeggen dat ze niet van dat type wijn houden. Het kan een foute fles zijn geweest. Als je tien wijnen uit een streek geproefd hebt en het nog steeds niet lekker vindt, oké. Maar het is zonde je mening te baseren op één fles. Vaak kan je nog voor verrassingen komen te staan; elke fles is een nieuw avontuur!”

Delen

Journalist

Related articles