European Media Partner

‘Fietsen door de Noorse Lofoten is prachtig’

Fietsliefhebbers Roel en Aartje Bax hebben vorig jaar een fietsreis ondernomen die misschien niet direct voor de hand ligt, maar absoluut spectaculair van karakter was. Met een e-bike voerde hun reis 650 km. door de Noorse Lofoten. “Een prachtreis. Ik zou het eigenlijk iedereen willen aanbevelen”, reageert Roel Bax.

Bax was er al eerder geweest, samen met zijn broer. De wens om de Lofoten met de fiets te doorkruisen bleef tot nu toe echter onvervuld. Deze eilandengroep voor de noordelijke Noorse kust, boven de poolcirkel, is niet bepaald een reguliere vakantiebestemming. Nu wil boven de poolcirkel niet meteen duiden op ijzige toestanden, zeker niet in de zomermaanden. “Tijdens mijn vorige bezoek was het er best warm. Er zwommen zelfs mensen in zee. Gedurende onze fietsreis was het weer minder aangenaam. We hadden behoorlijk wat neerslag, maar zoals de Noren zeggen: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding’”, vertelt Roel Bax.


Het avontuur van Roel en Aartje Bax speelde zich gedurende veertien dagen af rondom de langste dag van het jaar. Net zoals hier is dat vanzelfsprekend 21 juni, maar wat de Noorse langste dag zo bijzonder maakt, is dat de middernachtzon het landschap gedurende de nacht in een toverachtige sfeer dompelt. De tour begon met een bezoek aan een outdoor-fietswinkel in Tromsø. Bij de voorbereiding was voor het echtpaar van meet af aan duidelijk dat de keuze moest vallen op een fiets met elektrische ondersteuning. 


Roel en Aartje Bax zijn weliswaar niet de oudsten, maar met hun leeftijd net even boven de zestig, evenmin piepjong. “Het landschap van de Lofoten is voor fietsers toch eentje van uitdagingen. Goedgetrainde wielrenners zullen het heuvelachtige landschap ook zonder elektrische ondersteuning kunnen befietsen, maar wij waren toch zeker blij dat we een krachtige e-bike tot onze beschikking hadden. Dat extra steuntje in de rug konden we absoluut gebruiken, zeker wanneer wind en regen ons gedurende een heuvelbeklimming parten speelden.”


Een deel van
het reisplezier zit ‘m vaak ook in het ophalen van herinneringen. Dat geldt ook voor Roel en Aartje Bax. Hoewel ze gedurende hun trip voor uitdagingen stonden, hadden ze geen minuut van hun avontuur willen missen. 


Het was in één woord: fantastisch. “Noorwegen is niet zoals Nederland gezegend met een wijdvertakt fietsnetwerk. Je hebt het te doen met de autowegen, maar dat is tegelijkertijd geen enkel probleem. Noorse auto- en vrachtwagenbestuurders zijn uiterst hoffelijk als het aankomt op het omgaan met fietsverkeer. Ook de fietsen zelf hebben zich uitstekend gehouden. We hebben geen enkel mechanisch probleem ervaren of een lekke band gekregen”, vat Roel Bax de reis samen, die daarmee het beeld schetst van een ontdekkingstocht van het prachtige Noorse landschap in combinatie met avontuurlijke fysieke inspanning zonder de hectiek van een traditionele vakantiebestemming. 

Delen

Journalist

Hugo Schrameyer

Related articles