European Media Partner

Erop uit in eigen land

Zoals de naam al doet vermoeden bestond de gemeente Haarlemmermeer vroeger uit water. Al in de zeventiende eeuw waren er plannen om wat toen Haarlemmermeer was droog te leggen.

Uiteindelijk werd pas in 1848 begonnen met het droogleggen van het meer. Dit project moest zorgen voor meer aanzien van Holland na de afscheiding van België. De gemeente Haarlemmermeer ligt op een half uur van de grote steden Amsterdam en Haarlem en is daarmee de ideale bestemming voor een dagje uit. 


Drooglegging

Door de winning van turf in de gebieden tussen Amsterdam, Haarlem en Leiden ontstonden veenplassen, die door grote stormen uitgroeiden tot meren. Een van Nederlands bekende waterbouwkundigen, Nicolaus Samuelis Cruquius, diende een plan in voor de drooglegging van Haarlemmermeer. Helaas is zijn plan niet uitgevoerd, maar een van de reusachtige stoommachines die het meer leegpompten kreeg wel zijn naam. De droogmaking van Haarlemmermeer duurde van 1848 tot 1852 en markeerde de doorbraak van de industriële revolutie in ons land. Vandaag de dag staan we nog steeds voor uitdagingen, zoals een stijgende zeespiegel, verzilting van de polder en het opvangen van water na grote regenbuien. Hoe zorgen we ervoor dat Haarlemmermeer droog blijft? Het Cruquius Museum is vanaf 1 juli weer open na een verbouwing en nodigt je uit om tekeningen en plannen te bedenken en deze op te sturen naar het Gemaal de Cruquius.  Varen over de Ringvaart

Na een bezoek aan het museum is het tijd voor een heerlijke buitenactiviteit. Verscholen in het groen aan de oever van De Mooie Nel ligt Bij Van Assema. Hier ervaar je het echte vakantiegevoel terwijl je midden in de Randstad bent. Geniet in alle rust van een hapje en een drankje en huur daarna een sloep om de omgeving vanaf het water te bewonderen.    


De Olmenhorst

De gronden van Landgoed Olmenhorst zijn twee jaar na de drooglegging van Haarlemmermeer in 1854 gekocht en is al ruim 150 jaar een familiebedrijf. Op het landgoed werd eerst een groot akkerbouwbedrijf gestart, maar aan het einde van de negentiende eeuw werd de eerste fruitboomgaard geplant. Dat was heel bijzonder, want fruitboomteelt kwam toen in die omgeving nog helemaal niet voor. Het telt momenteel 19 hectare fruitboomgaarden, waarin ongeveer 50.000 appelbomen en ruim 10.000 perenbomen staan. In de maanden september en oktober kun je appels komen plukken en in de Fruitloods kun je het gehele jaar je biologische boodschappen doen. Daarnaast is het landgoed zeer geschikt voor verschillende activiteiten. Zo worden er (weer) feesten georganiseerd, kun je op het landgoed komen barbecueën en picknicken en zijn er tien camperplaatsen gecreëerd.    


Stelling van Amsterdam

De Stelling van Amsterdam was een verdedigingslinie gelegen op vijftien tot twintig kilometer rondom het centrum van Amsterdam. De linie loopt onder andere door Haarlemmermeer en een aantal forten zijn open met terras (in Vijfhuizen en Hoofddorp). Perfect voor een dagje fietsen vanuit Amsterdam.


Haarlemmermeerse Bos

Sluit de dag af in stijl. Ontdek Papa’s Beach House, op een bijzondere plek in Hoofddorp aan het water, middenin in het Haarlemmermeerse bos, en geniet van een welverdiend biertje op het terras. 


Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles