European Media Partner

Energiearmoede in Nederland

De afgelopen jaren heeft het (demissionaire) kabinet forse maatregelen genomen en nieuwe maatregelen aangekondigd om de CO2- uitstoot te verminderen. Maar de eindstreep, een CO2 neutrale samenleving in 2050, is bij lange na nog niet in zicht. Een extra inspanning is genoodzaakt. 

De overheid komt Nederlanders die duurzamere keuzes maken tegemoet in de kosten, is te lezen op www.rijksoverheid.nl. Bestaande subsidieregelingen worden dan ook uitgebreid waardoor consumenten een tegemoetkoming kunnen krijgen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een hybride waterpomp, het extra stimuleren van een (betaalbare) elektrische auto en er komt een Nationaal Isolatieprogramma om de slechtst geïsoleerde twintig procent van alle huur- en koopwoningen versneld te isoleren. 


Kosten

Maar de energietransitie kost geld. Niet alleen voor de overheid, maar ook voor bedrijven en de consument. Voor het ene huishouden kost het meer dan voor het andere en dat is een reden voor discussie. Zeker nu de gasprijzen recent zijn gestegen. Het aantal huishouden in Nederland dat moeite heeft met het betalen van de maandelijkse energierekening zou in 2030 wel eens kunnen oplopen tot 1,5 miljoen, stelt transitiepaden.nl. 


Energiearmoede 

In Nederland leven ruim 500.000 huishoudens in energiearmoede: ze hebben hoge energiekosten, wonen in een huis dat niet goed geïsoleerd is en hebben een laag inkomen, is te lezen op solarmagazine.nl. Op basis van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft TNO onderzoek gedaan naar de aard, omvang en regionale spreiding van energiearmoede in Nederland (Energiearmoede in Nederland: hoeveel, wie en waar?). Energiearmoede en inkomensarmoede hebben met elkaar te maken, maar betekent niet dat energiearmoede door inkomensarmoede komt of andersom. Ernstige energiearmoede komt ruimtelijk gezien veel geconcentreerder voor dan inkomensarmoede. In slechts vijf gemeenten en zeven procent van de wijken is meer dan tien procent van de huishoudens energiearm. Gericht beleid per gemeente of regio is dus eenvoudiger, aldus solarmagazine.nl.


Gemakkelijk verduurzamen 

De energietransitie kan winnaars en verliezers opleveren, stelt TNO. Om deze reden doet TNO onderzoek naar een betrouwbaar, betaalbaar en duurzaam energiesysteem. Een versnelling van de energietransitie helpt volgens onderzoekers van TNO in de bestrijding van energiearmoede en dat is niet alleen van belang voor de getroffen groep door energiearmoede, maar zal ook voor de gehele energietransitie voordelig zijn. Om beter zicht te krijgen op energiearmoede is het niet allen van belang naar de betaalbaarheid te kijken van de energierekening, maar ook naar de kwaliteit van de woning en in hoeverre de bewoners in staat zijn deze zelf te verduurzamen. Een huurder van een huis is gebonden aan de verhuurder en kan niet zomaar zelf het huis gaan verduurzamen. Zo kan het dus voorkomen dat een huurder wel de middelen heeft om het huis te verduurzamen, maar in de praktijk hier niet over kan beslissen als huurder zijnde.  

Feit

Een groot deel van de bevolking heeft op dit moment geen probleem met het betalen van de energierekening, maar als de gasprijzen verder blijven stijgen zal een deel van de huishoudens alsnog een betalingsprobleem krijgen. Met gericht beleid meer huizen verduurzamen kan dit voorkomen. Zo wordt energiearmoede voorkomen en helpen we de energietransitie te versnellen.

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles