European Media Partner

Een slimmer en efficiënter huis

Thuiskomen in een stil, donker en koud huis? Dat is met smart homeproducten verleden tijd. En zo futuristisch als het klinkt is het allang niet meer.

Je bent onderweg naar huis. Aan de hand van je mobiele telefoon wordt gedetecteerd dat je bijna bij je woning bent. De thermostaat gaat direct een paar graden omhoog, de lamp in de hal gaat aan en als je bij de voordeur bent gaat het slot eraf en de deur open. Dit klinkt misschien als een scenario uit 2030, maar het is de realiteit van vandaag. Roel Timmers, eigenaar van Navstar en bekend onder de naam The Gadgetman, distribueert smarthomeproducten aan winkels. “Smarthomeproducten maken je huis slimmer, efficiënter en eenvoudiger. Een slimme thermostaat ziet door middel van de connectie met een mobiele telefoon dat iemand thuis is. Ga jij met je mobiele telefoon als laatste de deur uit, dan schakelt de thermostaat zichzelf automatisch uit, maar is je partner nog thuis, dan blijft hij gewoon aan.” 


Candycrush

Timmers ervaart dat men over het algemeen wat huiverig is om aan smarthomeproducten te beginnen, want ‘is dat niet heel ingewikkeld?’ “Mensen denken dat je computerprogrammeur moet zijn om ermee aan de slag te gaan, maar de gebruiksvriendelijkheid is de afgelopen jaren enorm omhooggegaan. Als jij Facebook toegang kunt geven tot Candycrush, kun je ook smart homeproducten installeren.” Volgens hem zijn er veel voordelen van een slimmer huis op te noemen. “Het kan kostenbesparend zijn, zoals in het geval van de thermostaat, maar ook ontzorgen. Denk aan een oudere die niet meer zo snel naar de deur kan lopen voor de thuiszorg. Een automatisch slot kan op vooraf ingestelde tijden opengaan voor bepaald bezoek.”


De mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Kinderen die nog tot laat liggen te keten? Met een slimme sensor op de overloop krijg je een berichtje op je telefoon als ze zich na een bepaalde tijd op de gang begeven. Altijd maar weer je sleutels kwijt? Met een zendertje aan je sleutelbos vind je ze snel terug. Geen ochtendmens? Met een slimme stekker en ledverlichting kleurt je gehele kamer een uur voordat je wekker gaat zachtoranje. Vervolgens sta je op en loop jij langs diezelfde sensor op de overloop, die er na 07:00 uur voor zorgt dat het licht aan springt, de koffiezetautomaat aangaat, de badkamer wordt voorverwarmd en je lievelingsmuziek begint te spelen. “Nooit meer gestrest de deur uit in de morgen dus”, lacht Timmers. 


Basisbehoefte?

Volgens Timmers zal de onderlinge samenwerking tussen dit soort apparaten de komende jaren nog beter worden en zullen ze in de toekomst automatisch bijleren. De nieuwste trend is de slimme speaker die werkt in combinatie met een voice assistent zoals Google Home of Amazon Alexa. “Je kunt zo’n speaker bijvoorbeeld vragen om het licht uit te doen, wat de uitslag is van de voetbalwedstrijd van gisteren, maar ook hoe lang het duurt totdat een ei hardgekookt is. Je kunt zelfs vragen om de timer op 8 minuten voor een hardgekookt ei te zetten en een timer op 10 minuten voor spaghetti.” Handig, maar heb je dit allemaal nou echt nodig? Timmers lacht. “Nee het is geen eerste basisbehoefte. Maar heb je een auto nodig als je ook met het ov kunt gaan of Google Maps terwijl je ook uit de voeten zou kunnen met het stratenboek? In principe dus niet, maar het maakt je leven wel een heel stuk gemakkelijker en comfortabeler.”


Delen

Journalist

Claudia Pietryga

Related articles