European Media Partner

Een huis kopen in Amsterdam vraagt om een goed plan

Dat het momenteel lastig is op de huizenmarkt weten we allemaal. Toch is het zeker mogelijk om op korte termijn een huis in de hoofdstad te kopen, als je weet hoe je het aan moet pakken.

Het begint allereerst bij het verkennen van de markt, zo meldt onder andere Business Insider. De huizen in onze hoofdstad zijn erg gewild, dus snel handelen is aan te raden. Het is daarom slim om snel te beginnen met het plannen van bezichtigingen om op die manier gevoel voor de markt te krijgen. Je ontdekt wat realistische prijzen zijn, welke vragen je moet stellen en aan welke eisen je perfecte woning moet voldoen. Zo krijg je een duidelijk beeld van de markt, waardoor je beter weet waar je aan toe bent als je daadwerkelijk een bod wilt uitbrengen.


Laat je adviseren

Zeker voor starters is het geen slecht idee om een hypotheekadviseur in de arm te nemen. De adviseur kan je helpen bij het verkrijgen van je lening en adviseren over de documenten en andere zaken die je op orde moet hebben, aldus Business Insider. Ook weet een adviseur wat in jouw situatie realistisch is en welke bijkomende kosten er nog komen kijken bij het aanschaffen van je huis. Dit kan enorm helpen als je op zoek gaat naar je droomhuis en helpt je ook sneller te schakelen op het moment dat je het juiste huis gevonden hebt.


Sparen

Naast de aankoopprijs zijn er nog een aantal kosten waar je rekening mee moet houden. Sinds 2018 mag je deze extra kosten (kosten koper) niet meer meefinancieren in de hypotheek. Huizenkopers moeten sowieso eigen geld inleggen, dus het is verstandig om vooraf voldoende gespaard te hebben. Over het algemeen bedragen deze kosten koper zo’n zes procent van de aankoopprijs. Het is dus verstandig deze kosten alvast in te calculeren en hiervoor te sparen.


Wissel bezichtigingen af

Als je een huis in Amsterdam wilt kopen is het noodzakelijk om veel te bezichtigen in korte tijd, omdat je snel moet kunnen handelen op het moment dat je jouw droomhuis gevonden hebt. Doe je dat niet, dan kan een ander je zomaar te snel af zijn. Echter, dit is makkelijker gezegd dan gedaan omdat je niet elke dag tijd vrij kunt maken om huizen te gaan bekijken. Vaak vinden de bezichtigingen immers plaats onder werktijd. Als je met zijn tweeën bent is het dus aan te raden om de taken te verdelen. Zorg er dan wel voor dat je allebei goed op de hoogte bent van het soort woning waar je naar op zoek bent. Als je echt enthousiast bent kan je altijd een tweede bezichtiging plannen met je partner erbij.


Hou rekening met extra kosten

Naast de aankoopprijs en de kosten koper zijn er in vele gevallen nog een aantal andere kosten om rekening mee te houden. Zo werkt Amsterdam met erfpacht, waardoor je niet alleen betaalt voor het huis, maar ook voor de grond waar het op staat. Hou hier dus rekening mee als je je vaste lasten berekent. Het is ook mogelijk de erfpacht in één keer af te kopen, maar ook daar zijn uiteraard extra kosten aan verbonden.


Daarnaast kunnen er bij een koophuis ook nog flink wat verbouwkosten bijkomen, zeker als je een oude woning koopt. Vaak betekent een gunstige aankoopprijs dat er nog redelijk wat moet gebeuren, waardoor je dus flink extra betaalt voor de verbouwing. Ook hier moet je rekening mee houden in je budgettering.


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles