European Media Partner

E-bike populairder dan stadsfiets

De Bovag en de RAI vereniging noemen het elektrisch fietsen al “het nieuwe normaal”. In 2018 was veertig procent van het aantal verkochte fietsen elektrisch en vierendertig procent de normale stadsfiets. In 2017 waren deze verhoudingen nog omgedraaid.


De toegenomen populariteit heeft de e-bike voornamelijk te danken aan de vele voordelen die ze met zich meebrengt. Dankzij de elektrische ondersteuning wordt het fietsen lichter en comfortabeler, zelfs met tegenwind of wanneer je bergopwaarts rijdt. Daarnaast is het suffe imago van ‘bejaardenfiets’ voor de e-bike inmiddels ook verleden tijd. Er zijn veel nieuwe, sportieve designs beschikbaar.


Het is met de e-bike mogelijk een snelheid van ongeveer vijfentwintig kilometer per uur te halen, ten opzichte van de stadsfiets, waarbij je door hard te trappen, zestien kilometer per uur haalt. E-bikes zijn uitgerust met een motor in het voorwiel, achterwiel en de trapper. De motor wordt aangedreven door een accu, die meestal geplaatst wordt onder de bagagedrager of in het frame van de fiets. Op het moment dat je start met trappen, geeft de motor je extra kracht en kom je makkelijker vooruit. En hoe harder jij fietst, hoe harder de motor gaat. 


Dit maakt de e-bike in steden een goed alternatief voor de auto, voornamelijk als je in de stad woont, waar vaak hoge parkeerkosten zijn en de wegen erg druk zijn. Hierdoor kun je de drukte omzeilen en toch snel van A naar B komen. Ouders in Amsterdam vervoeren hun kinderen al veelvuldig met een elektrische bakfiets. 


De e-bike kan tevens ook bijdragen aan het fileprobleem. Zo meldt de fietsersbond dat als vijf procent van het autoverkeer niet in de spits op de autoweg rijdt, dit alle files oplost. Bovendien speelt de e-bike een steeds belangrijkere rol in het verbeteren van lokale en regionale bereikbaarheid, leefbaarheid, duurzaamheid en gezondheid. Provincies, vervoersregio’s en gemeenten willen samen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven, Infrastructuur en Waterstaat, 345 miljoen euro investeren in extra snelle fietsroutes en meer plekken om je fiets te parkeren om zo voor 2020 200.000 forensen uit de auto, op de fiets krijgen. Hierbij wordt het gebruik van e-bikes gestimuleerd middels kortingen en uitprobeerweken.


Bij de medewerkers van het Universitair Medisch Centrum in Groningen (UMCG) is hierdoor een stijging geconstateerd in het gebruik van e-bikes. De nieuwe fietsvoordelen en -voorzieningen gingen van start in 2017 in en volgens Charlotte Kumm, projectleider van het UMCG, komen nu al evenveel mensen op de elektrische fiets, als met het openbaar vervoer. Zo hebben ze binnen vijf jaar tijd een stijging van nul tot acht procent genoteerd, van medewerkers die met de fiets naar het werk rijden.

Delen

Journalist

Esra Buke

Related articles