European Media Partner

‘Duurzaamheid zit in het Deense DNA’

Scandinavische interieurs zijn duurzaam. Niet alleen bestaan de interieurs uit duurzame materialen, maar zijn ook nog eens tijdloos zodat volgende generaties er ook nog lang van kunnen genieten.

Duurzame roots 

“Wat voor mij heel duidelijk werd gedurende mijn sabbatical, was dat ik iets met mijn roots wilde gaan doen”, vertelt Inge Haahr Jensen, oprichter en eigenaresse byJensen. “Na zeventien jaar lang directeur te zijn geweest van een duurzaam af besloot ik dat mijn volgende stap ook zeker een duurzame stap moest zijn. En al snel kwam ik op het idee van een webshop voor Scandinavische woonaccessoires, met sinds kort een opslag in een oude matrassenfabriek die op afspraak te bezoeken is. Ik kom zelf uit Denemarken en het is voor ons heel normaal om meubels aan te schaffen voor het leven. Meubels en accessoires die duurzaam gemaakt zijn en tijdloos zijn, en daardoor heel lang mee kunnen en die je eventueel ook weer kan doorgeven aan een volgende generatie. Dat is wat ik wilde creëren, want hier in Nederland zie je al gauw dat elke kerst nieuwe kerstballen worden gekocht volgens de laatste trends, maar dat vind ik zo ontzettend zonde. De Deense traditie is dat je iets koopt van een goede en duurzame kwaliteit voor het leven, niet omdat het een trend is.”


Geen plastic

Het volgen van trends zorgt er voor dat mensen sneller iets weggooien en dat is zonde, gaat Inge verder. “De slogan van een goed interieurmerk is ‘we love design that loves growing old’ en daar ben ik het helemaal mee eens. Daarnaast vind ik het ook belangrijk  om kritisch op onszelf te zijn. Zo wordt nergens plastic toegevoegd in het proces. We verpakken dus alle producten zonder plastic, maar met bijvoorbeeld verpakkingstape dat composteerbaar is, papieren tape om de dozen mee dicht te plakken en is al het verpakkingsmateriaal biologisch afbreekbaar. Dit was echt een zoektocht en duurde ook heel lang. Ook omdat je weet dat er wordt gegooid met pakketjes en je je spullen daar goed tegen moet beschermen. Het is heel gemakkelijk om goedkoop bubbeltjesplastic te gebruiken, maar dat voelde niet goed. Het was niet altijd de gemakkelijkste weg om de juiste duurzame verpakkingsmaterialen te vinden, maar wel de juiste voor ons.”


Fietskoeriers 

Naast de verpakkingen is de manier van vervoeren ook een weg om te verduurzamen. Inge: ”De woonaccessoires, van plantenbakken en kasten tot aan biologisch keukentextiel en badkamer accessoires, worden in een zo klein mogelijke doos verpakt Dit scheelt enorm veel ruimte in de busjes. En het is gelukt om zo min mogelijk retourzendingen te krijgen. Retours verwerken is een duur proces en maakt het lastig om bijvoorbeeld je voorraad goed te beheren. Door een correcte uitleg bij de producten in de webshop te plaatsen en goede foto’s van de producten te maken geef je een goed beeld van het product voor de klant. ‘What you see is what you get’ en dat draagt bij aan het feit dat we weinig retourzendingen krijgen en hierdoor vrachtwagens niet extra hoeven te rijden. Een volgende stap is het inzetten van fietskoeriers. Op dit moment brengen we veel pakketten zelf naar de klant op de fiets. Maar dat lukt niet altijd en kan alleen als het pakketje in de regio geleverd moet worden. Het zou mooi zijn om in de toekomst meer te kunnen laten bezorgen door fietskoeriers ook voor klanten die wat verder weg wonen!”

Delen

Journalist

Féline van der Linde

Related articles