European Media Partner

Duurzaamheid op je bord

Duurzaam koken en eten is populairder dan ooit tevoren. Waar vroeger alleen de echte dierenliefhebbers vegetarisch aten en biologisch voedsel iets was voor geitenwollensokkentypes, gaat nu een steeds groter deel van de bevolking overstag. En dat is maar goed ook.

Het is namelijk meer dan ooit nodig om rekening te houden met het milieu en het dierenwelzijn. De productie van voeding, en dan vooral vlees, brengt een hoop uitstoot van broeikasgassen met zich mee. En daarnaast is er ook veel water en land voor nodig. In totaal ontstaat ongeveer een derde van alle klimaatbelasting door het maken en eten van voedsel, zo stelt het Voedingscentrum. Dat we hier steeds bewuster van worden is te zien in ons gedrag omtrent duurzame voeding.


Duurzaamheid is hip

Op het gebied van duurzame voeding zijn een aantal duidelijke trends waar te nemen, zo meldt Duurzamereten.nl. Zo kijkt de consument de laatste jaren steeds vaker lokaal wanneer het op het aanschaffen van voedingsproducten komt. Producten van eigen bodem zijn mateloos populair. Het is namelijk een stuk duurzamer om producten te eten die geteeld zijn in Nederland, dan om deze van buiten te halen. Ook is bij lokale producten vaak duidelijker hoe deze geproduceerd zijn.


Ook werd de consument de afgelopen jaren kritischer als het om voeding gaat. Veel producten met kunstmatige toevoegingen worden gewantrouwd. Ook dit was goed nieuws voor biologische producten, want daarin zijn minder toevoegingen toegestaan. Pure, biologische producten bevatten vooral veel natuurlijke ingrediënten waardoor ze aan populariteit winnen. Vers is hierbij een toverwoord, omdat we vers associëren met ‘puur’. Maar let wel: vers is niet altijd biologisch.


Innovatie

Daarnaast is ook innovatie in de voedselproductie momenteel erg populair. Denk bijvoorbeeld aan het werken met camera’s, sensoren, robots, drones en big data. Deze nieuwe technieken kunnen het productieproces een stuk efficiënter maken, waardoor ook duurzaamheidswinst geboekt kan worden. Denk bijvoorbeeld aan de Global Vegetation Database. Een big data systeem waardoor boeren slimmer met water om kunnen gaan. Zo kan duurzamer gewerkt worden in de landbouw.


Zelf duurzamer omgaan met voedsel?

Dan hebben we een aantal tips voor je.

1. Eet minder vlees, kies vaker peulvruchten en noten

Vlees is zeer belastend voor ons milieu. Peulvruchten, noten en eieren zijn goede vleesvervangers met voldoende eiwitten en minder schadelijk voor het milieu.

2. Verspil zo min mogelijk voedsel

Essentieel als je duurzamer om wilt gaan met voeding. Zorg dat je restjes slim bewaart, zodat je ze later alsnog op kan eten. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee.

3. Drink vooral water

Of ga voor koffie en thee. Frisdranken, sappen en alcohol zijn namelijk niet alleen slecht voor je gezondheid, maar ze belasten ook het milieu vanwege de productie, het transport en de verpakking.

4. Kies seizoensproducten en kijk naar de herkomst

Groenten en fruit worden vaak in een bepaald seizoen geoogst. Koop je ze buiten het seizoen? Dan moeten ze vaak uit het buitenland of uit een verwarmde kas gehaald worden. Dat levert meer milieubelasting op dan een seizoensproduct uit eigen land.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles