European Media Partner

Duurzaam wonen in je nieuwbouwhuis

Nieuwe woningen worden steeds vaker duurzaam gebouw, zo meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Toch zijn er nog een aantal dingen die we beter kunnen doen.

Daarom zijn er verschillende regelingen en keurmerken in het leven geroepen die de verduurzaming van woningen verder kunnen stimuleren. Zelf een huis bouwen, of op zoek naar een nieuwe, duurzame woning? Dit zijn zaken waar je op kunt letten.


Geen ‘fout’ hout

Een populair en duurzaam materiaal om mee te bouwen is hout. Volgens Duurzaamthuis.nl geven steeds meer architecten aan dat de interesse in houtskeletbouw groter wordt. Vroeger was dit heel normaal, maar in de Westerse wereld wordt tegenwoordig vooral gebruik gemaakt van steen en metalen. Nu we steeds meer focussen op duurzaamheid en circulariteit in de bouw wordt hout echter steeds aantrekkelijker. Bomen nemen tijdens hun leven CO2 op en compenseren daarmee voor de koolstofdioxide die vrijkomt bij het verwerken van het hout.


Het grote voordeel van hout is namelijk dat we het opnieuw kunnen aanplanten. Gekapte bossen kunnen vervangen worden, waardoor het een oneindige bron is. Wel is het van belang dat je het juiste hout kiest. Duurzaam hout is voorzien van het FSC of PEFC label. Houtsoorten met dit label komen uit een duurzaam beheerd bos. Je kan er dus zeker van zijn dat ze na gebruik opnieuw aangeplant worden.


Kou buiten, warmte binnen

Volgens Mileucentraal zijn 3 op de 4 woningen in Nederland nog niet goed geïsoleerd. Daar is dus werk aan de winkel. Door je huis te isoleren kan je flink besparen op je energierekening en isolatie verhoogt ook nog eens je wooncomfort. Omdat je minder hoeft te stoken is een goed geïsoleerde woning ook beter voor het milieu.


Even wat cijfers op een rij. Volgens Milieucentraal kan het vervangen van enkel glas door HR++ glas je zo’n 350 euro per jaar opleveren. Vloerisolatie scheelt zo’n 230 euro per jaar op de energierekening en het isoleren van de spouwmuur kan oplopen tot wel 700 euro per jaar. Flinke besparingen dus waar je behoorlijk van kan profiteren in je nieuwbouwwoning. En je helpt er het milieu ook nog eens mee.


Warm zonder gas

Aardgas zal langzamerhand uit onze woningen verdwijnen. Duurzame nieuwbouwwoningen zijn vaak al volledig van het gas af. Daarvoor in de plaats worden bijvoorbeeld zonneboilers of hybride warmtepompen worden ingezet.


Verwarming is een grote energieverbruiker in huis. Zo’n 50 procent van de energierekening bestaat volgens Milieucentraal uit de kosten voor verwarming. Je huis op een duurzame manier verwarmen levert dus veel op voor zowel je portemonnee als het klimaat. Hiervoor bestaan ook aantrekkelijke subsidies, waardoor ook de aanschaf van duurzame verwarmingsopties aantrekkelijker wordt.

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles