European Media Partner

Duurzaam wonen hoeft geen ingewikkelde zaak te zijn

Om het belang van duurzaam wonen kan niemand tegenwoordig meer heen. Wat tien jaar geleden nog vooral rond sluimerde bij een select groepje milieuactivisten en trendsetters is nu doorgedrongen tot de grote massa. Toch moet er bij veel huishoudens nog het nodige gebeuren om daadwerkelijk stappen te maken richting een duurzame woning. 

De bewustwording is, mede door de aardbevingsproblematiek in Groningen, in een stroomversnelling geraakt. Bovendien moet er rekening gehouden worden met het Klimaatakkoord, waarin is vastgesteld dat de gebouwde omgeving de CO2-uitstoot voor 2030 met 3,4 miljard kilo moet verminderen. Dat betekent zo’n 50.000 bestaande woningen per jaar verduurzamen in 2021, en ruim voor 2030 al 200.000 woningen per jaar aanpassen.


Verbouwen

Maar veel mensen zullen niet meteen trek hebben om in de rotzooi van een verbouwing te zitten. De verduurzamingsopgave zit hem vooral in de 7,7 miljoen woningen die er in Nederland zijn. Voor een deel zijn deze woningen in handen van corporaties en andere verhuurders en ongeveer 4,2 miljoen woningen zijn in bezit van particulieren. Het gros van alle woningen heeft energielabel B tot en met F en daar moet toch wel het een en ander aan gebeuren.


Volgens de experts kan dit het beste gedaan worden door te verduurzamen in kleine stappen. Zaken die al vrij ver ontwikkeld zijn zoals drie dubbel glas (HR ++ glas), muur-, dak- en vloerisolatie en zonnepanelen zijn betaalbare maatregelen om flink energie te besparen die makkelijk verkrijgbaar zijn.


Financieren

Ook het betaalbaar houden van het verduurzamen is een belangrijke factor. Als je op dit moment een bestaand huis met energielabel D of E energieneutraal wilt maken, kost je dat een investering van ruim 70.000 euro. Uit onderzoek blijkt dat mensen bereid zijn om ongeveer 15.000 euro uit te geven aan energiebesparende maatregelen. Voor dit bedrag heb je HR++ glas, zonnepanelen, muurisolatie en voor € 2.000,- heb je al een perfecte vloerisolatie inclusief wering van vocht uit de kruipruimtebodem. Deze uitgave is te overzien en bovendien wordt je woning ook meer waard met deze aanpassingen.


Daarnaast leveren oplossingen zoals zonnepanelen en isolatie je op de lange termijn ook meer geld op, omdat de energierekening omlaag gaat. De terugverdientijd voor isolatie is volgens de Financial Focus van ABN AMRO zo’n vier tot negen jaar. Daarna maak je er jaarlijks een nettorendement van ongeveer zes procent op.


Comfort

Ook zorgt een geïsoleerd huis voor een comfortabele woning. ’S Zomers houdt isolatiemateriaal de warmte buiten en in de winter wordt de warmte juist binnengehouden, waardoor je minder hoeft te stoken. Je bent dus beter bezig voor het milieu en je bespaart geld, zonder dat het een enorme investering kost.


Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles