European Media Partner

Duurzaam reizen is in trek

Zonder schuldgevoel op vakantie in tijden van vliegschaamte? Dat kan. “Zolang reizen op een duurzame en kleinschalige manier gebeurt is het verantwoord”.

De gevolgen van overtoerisme zijn helaas op veel bestemmingen zichtbaar. Massatoerisme is schadelijk voor de natuur, maar ook onprettig voor reizigers die zoeken naar unieke ervaringen. Gert Nieuwboer, directeur van reisorganisatie SNP Natuurreizen, mijdt bekende hotspots om die reden het liefst, en zoekt naar verborgen parels.


Duurzaam reizen, het kan dus?

“Ja. Wij bieden reizen aan die zo min mogelijk de natuur schaden. Zoals bijvoorbeeld wandelvakanties, fietsvakanties, themareizen en meer. We onderscheiden ons vooral doordat we ‘een ander soort reizen’ aanbieden. We durven verder te kijken. Zo hebben we net een interessante rondreis uitgezet, door het westen van de VS. De reis voert juist níet langs alle wereldberoemde, gigantische drukke nationale parken, maar langs plekken die net zo indrukwekkend zijn. Het grote voordeel: Je staat niet met je camper in de file.”


Je spreekt ook van ‘de positieve effecten van reizen’. Waar moeten we dan aan denken? 

“Ja. Reizen heeft zowel negatieve als positieve impact. Toerisme – mits kleinschalig- kan goed zijn voor een land of streek. Bijvoorbeeld voor de natuurbescherming. De lokale bevolking in derdewereldlanden ziet door toerisme vaak in dat de natuur belangrijk is, en zorgt er beter voor. En door te reizen stimuleren we de lokale economieën. Althans, als je het als reisorganisatie goed aanpakt en niet met grote hotelketens samenwerkt. Want dan belandt het geld bij de inwoners. Zolang reizen op een duurzame en kleinschalige manier gebeurt is het verantwoord.”


Merken jullie dat steeds meer mensen ‘bewust reizen’?

“Zeker! We merken de laatste twee jaar dat er steeds meer behoefte is aan verantwoorde en duurzame reizen. In eerste instantie boden wij duurzame reizen aan omdat wíj dit belangrijk vonden, maar de laatste twee jaar zien we de vraag vanuit de klant komen. Steeds meer mensen kijken kritisch naar hun reisgedrag. Ze ervaren vliegschaamte, en maken liever een bijzondere reis binnen Europa. Er wordt meer en meer gevraagd naar treinreizen. En ook de afstanden die klanten met de trein overbruggen worden steeds groter. Onze klanten gaan zelfs met de trein naar Madrid, en nóg verder.” 


Het is wel nog best ingewikkeld hè, reizen met de trein binnen Europa?

“Helaas wel ja. Onze klanten zijn geneigd meer te betalen en ongemak voor lief te nemen. Maar, reizen met de trein is écht niet makkelijk. De prijzen zijn hoog en de overstaptijden vaak ongunstig. We hopen dat er de komende jaren meer wordt geïnvesteerd in treinreizen binnen Europa. De wil is er bij heel veel mensen – merken wij - maar logistiek gezien is reizen met de trein nog een drama.”

Delen

Journalist

Marith Iedema

Related articles