European Media Partner

Duurzaam de winter in

Met de koude maanden in aantocht is het goed om eens na te gaan hoe het gesteld is met de warmte in je huis. De verwarming hoog opstoken is niet meer van deze tijd, maar we willen er wel graag warmpjes bijzitten. Op een duurzame manier.

Isolatie

Als je niet te veel wilt stoken is het vooral belangrijk dat je de warmte binnenhoudt. Dat doe je door middel van goede isolatie. “Voor iedereen is er een mogelijkheid om te isoleren”, vertelt Arwen Willemsen, CMO van Tonzon. “Sommigen laten meteen hun hele huis renoveren, maar dat is lang niet voor iedereen weggelegd. Dan kan je beter kleiner beginnen, daar waar je de meeste energie verbruikt. Voor de meeste mensen is dit beneden in de woonkamer. Daar kan je dus het beste de ramen en de vloer aanpakken, want daar leef je het meest.”


Comfort

Door de vloer van je woonkamer te isoleren kan je je huis een stuk comfortabeler maken. “In de winter is de vloer vaak enorm koud aan je voeten”, stelt Arwen. “Met vloerisolatie breng je een soort thermosfles onder de vloer aan die de warmte vasthoudt. Zeker nu we veel thuis zijn is het belangrijk dat je huis comfortabel is. Dan kan je wel gaan stoken om je huis warm te houden, maar door beter te isoleren bespaar je geld en houdt je de warmte in je vloer vast waardoor je huis comfortabeler wordt.”


Duurzaamheid en kosten

“Eigenlijk hebben we ook geen keuze, want eindeloos blijven stoken kunnen we simpelweg niet meer. Het is twee voor twaalf wanneer het op het klimaat aankomt”, vertelt Arwen. “Als wij in het westen niet beginnen en veranderingen aan gaan brengen, dan gebeurt het helemaal niet. We moeten nu iets doen, anders is het gewoon te laat.”


Daarnaast vallen er ook behoorlijk wat kosten te besparen. “Als je huis goed geïsoleerd is, is het echt niet nodig om de verwarming op te stoken tot 21 graden. En dat scheelt ook in de portemonnee, omdat er minder energie verbruikt wordt. Daarnaast is de overheidssubsidie voor vloerisolatie op het moment verhoogd en zijn er ook veel gemeentes en provincies die regelingen hebben om verduurzaming te stimuleren. De overheidssubsidie loopt nog tot en met 31 december. Dus als je wilt verduurzamen, is nu het moment.”

Delen

Journalist

Marjon Kruize

Related articles